‘Onze man bij de Taliban’ wint Zilveren Nipkowschijf

De VPRO serie ‘Onze man bij de Taliban’ is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2023. Roel van Broekhoven en Thomas Erdbrink kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Renate van der Bas.

Foto: Patrick van Emst

 

Regisseur Roel van Broekhoven kreeg al drie keer eerder een Zilveren Nipkowschijf. In 2015 ontving hij samen met Thomas Erdbrink een Zilveren Nipkowschijf voor Onze man in Teheran.

Zilveren Reissmicrofoon
Michiel Driebergen en Edwin Koopman kregen de Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt door Vincent Bijlo voor hun podcast ‘Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur’ (VPRO). De andere twee genomineerden van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 waren 3voor12 (VPRO) en de podcast De Taxioorlog (BNR Nieuwsradio).

Ere Zilveren Reissmicrofoon
Armin van Buuren nam de Ere Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst. In mei werd al bekend dat hij deze ereprijs kreeg.

Ere Zilveren Nipkowschijf
Niels van der Laan, Jeroen Woe en hun team kregen de Ere Zilveren Nipkowschijf voor het satirische programma ‘Even tot hier’. Een speciale vermelding ging naar Raven van Dorst. De uitreiking vond dit jaar weer plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. Alle juryrapporten zijn hier te vinden.

Wall of Fame
Later in het jaar eert Beeld & Geluid de winnaars van de Ere Zilveren Nipkow ‘Even tot hier’ en de Ere Zilveren Reissmicrofoon Armin van Buuren met een portret in hun Wall of Fame. In de glazen wand worden winnaars uit verleden en heden vereeuwigd door kunstenaar Jaap Drupsteen in glas.

Jury Zilveren Nipkowschijf
De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat sinds 1961 en bestaat uit televisiecritici en mediajournalisten. Dit jaar hebben zitting: Renate van der Bas (voorzitter) en Maaike Bos (beiden Trouw), Rinskje Koelewijn en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Stefan Raatgever (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Vorig jaar won Boos: This is the Voice de Zilveren Nipkowschijf en nam Paul Witteman de Ere Zilveren Nipkowschijf in ontvangst.

Jury Zilveren Reissmicrofoon
Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 die verder bestaat uit Arjan Snijders (mediajournalist), Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland).

In 2022 mocht Hans Hogendoorn de Ere Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst nemen en ging de Zilveren Reissmicrofoon naar Bureau Buitenland. Tim op het Broek (Kink) kreeg een speciale vermelding. [RadioWereld.NL]