Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Toekomst braakliggend commercieel FM-kavel nog onduidelijk

Bijna een jaar nadat BNL haar uitzendingen via FM in Vlaanderen moet staken is nog altijd niet duidelijk wat er met dit braakliggende kavel gaat gebeuren. Wel hintte de Vlaamse minister van media Benjamin Dalle afgelopen week tijdens een commissievergadering op een splitsing van het kavel.

Foto: Pixabay

BNL zond tot april 2021 uit via één van de vier FM-kavels voor commerciële netwerkradio’s. Het station was hierdoor middels 17 frequenties in diverse steden te ontvangen. Maar doordat het station wegens financiële problemen, ondanks meerdere waarschuwingen, niet aan de vergunningsvoorwaarden voldeed, trok de Vlaamse Regulator van de Media de erkenning van BNL in. Het gevolg is dat de frequenties nu al bijna een jaar braak liggen.

Vertraging
In september liet Dalle weten nog dat jaar tot een beslissing te willen komen over de toekomst van deze frequenties. Maar nog altijd is er geen besluit genomen. “Ik moet zeggen dat dit een klein beetje vertraging heeft opgelopen”, aldus Dalle afgelopen week tijdens de commissievergadering media. Wel zei hij toe snel tot besluitvorming te komen.

Leefbaarheid
We hebben verschillende pistes onderzocht en we zijn een aantal bijkomende pistes aan het onderzoeken”, legde hij uit. “Het is een vrij technische kwestie die toch wel grondige voorbereiding vergt. Ik kan wel meegeven dat het uitgangspunt van deze oefening de leefbaarheid van de netwerkradio’s is en blijft.”

De commerciële netwerkradio’s bestaan sinds 2018 en moesten een einde maken aan de wildgroei van de zogenaamde ketenradio’s via lokale FM-frequenties in Vlaanderen. Maar nog altijd moeten de netwerkradio’s het doen met magere luistercijfers. Volgens de laatste cijfers scoort Topradio 0,6% marktaandeel, NRJ 0,3%, terwijl Stadsradio niet deelneemt aan het onderzoek.

Splitsing?
Het mediadecreet geeft mogelijkheid tot herverdeling van vrijgekomen FM-frequenties en het decreet beperkt herverdeling niet tot gelijksoortige radio-omroepen. Vandaar niet gelijk een herverdeling middels vergelijkende toets op dezelfde manier als eerder”, verklaart Dalle. “Ik heb mijn administratie om dat grondiger te bekijken en effectief te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor de drie bestaande netwerkradio’s.”

Daarmee lijkt de minister te hinten op een splitsing van het FM-kavel in plaats van uitgifte in dezelfde vorm als voorheen. “Het is een vrij technische kwestie, zowel juridisch als frequentie technisch, waarbij ook de betrokken actoren relevant zijn.

Kavel voor Nederlandstalige muziek niet heilig
Mocht het kavel gesplist worden en de frequenties verdeeld worden aan verschillende partijen, dan betekent dit het einde aan het commerciële netwerkkavel dat bestemd is voor overwegend Nederlandstalige muziek.

Volgens Dalle is een netwerkpakket voor Nederlandstalige muziek relevant maar niet heilig. “De markt is de afgelopen vijf jaar sterk geëvolueerd”, analyseert hij. “Als we kijken wat de landelijke zenders doen, de VRT bijvoorbeeld met Radio 2 Bene Bene, bij Q hebben ze ook Nederlandstalig en bij Joe hebben ze Joe Lage landen. Dit zijn allemaal zaken van alleen al het afgelopen jaar. Er is een veel ruimer aanbod aan Nederlandstalig dan dat er was tijdens de instelling van het netwerkpakket.” [RadioWereld.NL]

Eén reactie