Vlaanderen: VRT breidt aanbod op DAB+ uit met 2 stations

De Vlaamse publieke omroep VRT heeft het aanbod op DAB+ uitgebreid met twee radiostations. Sinds vrijdagochtend zijn themakanalen Radio 2 Bene Bene en StuBru De Tijdloze te ontvangen via digitale etherradio. Beide stations bestonden al op internet. De officiële lancering volgt maandag.

Radio 2 Bene Bene is een spin-off van het gelijknamige avondprogramma van VRT Radio 2 en brengt overwegend muziek van Vlaamse bodem.

StuBru De Tijdloze komt voort uit de jaarlijkse eindejaarslijst van de alternatieve jongerenzender en het dagelijkse lunchprogramma waarin Roos van Acker met de luisteraars op zoek naar twaalf tijdloze nummers in een thema.

Om ruimte te maken voor de twee nieuwe stations, zijn vrijwel alle stations van de VRT teruggezet naar een lagere bandbreedte. Zo zenden Radio 1, Radio 2, MNM, Klara en StuBru nu uit met 88 kbps in plaats van 96. Het nieuwskanaal VRT NWS is zelfs teruggezet naar 40 kbps. Hierdoor kunnen zowel Radio 2 Bene Bene en StuBru De Tijdloze uitzenden met een bandbreedte van 72 kbps.

Evolutie
Nu al is 38% van het luistervolume in Vlaanderen digitaal”, aldus Els Van de Sijpe, manager VRT Radio & Audio. “DAB+ trekt deze evolutie als digitale opvolger van FM, met complementair luisteren via webspelers, apps of via digitale tv. Een rijker aanbod zal het digitaal luisteren verder versnellen. Met Radio 2 Bene Bene geven we de artiesten van bij ons nog een extra duw in de rug. En de vele fans van De Tijdloze vragen al langer om de populaire online stream van StuBru ook naar DAB+ te brengen.”

Lancering maandag gevierd
De twee radiokanalen vieren hun start op DAB+ vanaf maandag met specials. Radio 2 Bene Bene pakt uit met een exclusieve Vlaamse versie van de 90 Week. Benjamien Schollaert, Niels Destadsbader en Will Tura trappen Radio 2 Bene Bene op DAB+ samen live af om 10 uur. Na de extra muzikale aftrap hoor je Ann Reymen van 12 tot 13 uur, gevolgd door een show met Vanessa Vanhove en Iris Van Hoof. Tussen 17 en 18 uur heeft Anja Daems een uur lang een Vlaamse artiest te gast.

De Tijdloze van Studio Brussel wordt 35 jaar, en om dat te vieren draait StuBru De Tijdloze maandag 1 november nog eens de allereerste Tijdloze 100, uit 1987. Jan Hautekiet (StuBru-presentator van toen) en Kirsten Lemaire (StuBru-presentatrice van nu) gaan dan samen 35 jaar terug in de tijd. [RadioWereld.NL]