Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tsjechië: Eerste landelijke commerciële DAB+-net in september van start

Tsjechië krijgt vanaf september ook landelijke commerciële radio op DAB+. Afgelopen week heeft Czech Digital Group aangekondigd deze zomer te starten met de bouw van het netwerk. In december wil de exploitant al 50% van het land van signaal voorzien.

Czech Digital Group, een dochteronderneming van zenderexploitant České Radiokomunikace, wist tijdens de veiling van DAB+-frequenties begin dit jaar een vergunning voor een landelijk netwerk te bemachtigen, alsmede drie vergunningen voor regionale netwerken.

Afgelopen week maakte Czech Digital Group de eerste plannen voor de uitrol bekend. Allereerst wordt in juni het regionale netwerk voor de hoofdstad Praag omgezet van kanaal 7A naar 6B, waarmee de eerste nieuwe regionale vergunning in gebruik genomen wordt. De huidige vergunning voor kanaal 7A loopt vrijdag af.

Eind deze week worden ook de uitzendingen op kanaal 6D in Pilsen stopgezet. Pas volgend jaar juni komt het netwerk weer terug op kanaal 6B.

Start bouw in juni
Met de bouw van het landelijke netwerk wil Czech Digital Group al in juni starten, waarna in september de eerste zenders aan gaan. In eerste instantie ligt de focus op grote steden als Praag, Ostrava en Brno. Daarna volgen de snelwegen, waarna het netwerk verder uitgerold en verdicht wordt.

Czech Digital Group wil voor de uitrol de opbouw van het netwerk van de publieke radio Český rozhlas, dat momenteel 97% van Tsjechië buitenshuis dekt en 59% binnenshuis. Het landelijke netwerk van Czech Digital Group moet tegen december 50% dekken en in maart 2025 ruim 80%.

Radiozenders
Welke radiostations er via de nieuwe netwerken gaan uitzenden is nog niet bekend. Volgens de zenderexploitant wordt er nog druk onderhandeld met verschillende radiostations over de huur van capaciteit. [RadioWereld.NL]