Zoek
Sluit dit zoekvak.

DAB+-net NPO pas eind januari aangepast aan nieuwe zenderindeling

De indeling van het DAB+-net van de NPO wordt pas eind deze maand aangepast. Dat laat eer woordvoerder weten aan RadioWereld.NL. Dan worden ook de uitzendingen van NPO Radio 4 Concerten daadwerkelijk gestaakt via digitale etherradio.

Foto: RadioWereld.NL

Eind 2020 maakte de NPO al bekend te gaan snijden in het aantal themakanalen op DAB+ en internet. De wijziging is onderdeel van het nieuwe Concessiebeleidsplan 2022-2026 dat in werking is getreden.

Conform plan zijn begin dit jaar de uitzendingen van NPO 3FM Alternative, FunX Fissa en FunX Slow Jamz gestaakt op DAB+. Wel zijn de stations nog steeds te vinden op het netwerk. Wie op 3FM Alternative afstemt, hoort sinds 3 januari KX Radio. Laatstgenoemde heeft namelijk het muziekformat van 3FM Alternative overgenomen. Op FunX Fissa en FunX Slow Jamz is een boodschap te horen waarin verwezen wordt naar de website en de app.

NPO Radio 4 Concerten is echter nog steeds te beluisteren op DAB+. Deze uitzendingen worden volgens de website ‘wegens technische redenen’ pas op 31 januari gestaakt.

Een woordvoerder van de NPO laat weten dat dan de vier stations ook daadwerkelijk worden verwijderd. “We hebben ervoor gekozen luisteraars deze maand te informeren over de wijzigingen. De DAB+multiplex van de NPO wordt eind deze maand aangepast aan de nieuwe zenderindeling.”

Van 13 naar negen
Door de veranderingen krimpt het aanbod van de NPO op DAB+ van 13 naar negen. NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en NPO FunX blijven hierop gewoon te ontvangen, net als NPO Soul & Jazz als themakanaal van Radio 2, NPO KX als themakanaal van 3FM en SterrenNL als themakanaal van Radio 5.

De vrijgekomen ruimte wordt gebruikt om de bandbreedte van de resterende stations te verhogen. [RadioWereld.NL]