Kort nieuws op woensdag 27 september 2000

De luistercijfers over de periode juli-augustus 2000 zijn bekend gemaakt. Het luistergedrag is door bureau Intomart gemeten gedurende acht weken in de periode juli-augustus 2000. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.865 respondenten van 10 jaar en ouder. U vind de uitgebreide luistercijfers via de link bovenaan deze pagina.

Vanaf afgelopen maandag heeft “CBT Broadcast Partners” weer een nieuwe zender voor Veronica FM in Friesland in gebruik genomen. De zender staat in Tsjerkgaast en zendt uit op 103.8 MHz.

Ondanks een hogere omzet zijn de resultaten van PCM in het eerste halfjaar naar beneden gedrukt. PCM is de uitgever van onder meer Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Het concern wijt dit aan aanloopkosten van nieuwe activiteiten en gestegen distributie-uitgaven. De omzet steeg met 8,4 procent tot ƒ 825 miljoen.

René Boogaard is benoemd tot algemeen directeur van Fox Kids Nederland. Hij volgt Peter Vis op. Boogaard was vanaf 1 juni dit jaar werkzaam voor Fox Kids als Algemeen Manager Online & interactive.

PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft in het eerste halfjaar te kampen gehad met oplopende distributiekosten, aanloopkosten voor de magazines bij de kranten en extra uitgaven voor internet…De omzet van PCM steeg met 8,4% naar 825 mln. Tegelijkertijd daalde het bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill, rente en belastingen met 9,6% naar 106,2 mln. De nettowinst in het eerste halfjaar bedroeg 48,4 mln tegen 52,7 mln in dezelfde periode vorig jaar.

Westfriesland Radio heeft sinds vandaag een vernieuwde website

De as van Pieter Goemans wordt zondag verstrooid over de Amsterdamse grachten. Het was de laatste wens van tekstschrijver en componist die beroemd werd met zijn Aan de Amsterdamse grachten. Goemans overleed op 8 juli op 75-jarige leeftijd.

Honderden abonnees van KPN Telecom kunnen mogelijk zonder het te weten het nieuwe Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP) niet bereiken, omdat zij een blokkade voor seks- en babbellijnen hebben genomen. Het LTP (0900 – 8844) gaat woensdag van start. Het LTP is een nieuw landelijk meldingsnummer van de politie. Burgers kunnen naar dit nummer bellen voor niet-spoedeisende zaken en vragen. De begincode 09 is echter hetzelfde als die van de seks- en amusementslijnen (0906 en 0909) en die verbinding kunnen mensen gratis laten blokkeren.

Op buitenlandse festivals zijn ze welkom, maar in Nederland worden ze slecht bezocht. Waarom gaan Nederlanders niet naar Nederlandse films?’ Lees verder in het NRC

‘Altijd gedroomd van het luisteren naar muziek terwijl u een foto maakt? Binnenkort kan het. Met dank aan de digitale camera. Foto maken met uw horloge? Ook dat kan. Net als plaatjes versturen met de mobiele telefoon.’ Lees verder in de Volkskrant

De Nederlandse politiefilm Lek komt weer in roulatie. Reden is dat de film is genomineerd voor vijf Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dit voorjaar bekeken ongeveer 100.000 mensen de rolprent van Jean van de Velde en Rolf Koot. Vanaf donderdag is Lek te zien in bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht. Volgens de distributeur is de film inmiddels verkocht aan de Duitse en Australische televisie.

In tegenstelling tot eerdere voorne mens blijft de NPS opera- en dansregistraties uitzenden. Mede onder druk van staatssecretaris Van der Ploeg heeft de publieke omroep dat besloten. De toekomst van opera- en dansregistraties op de televisie is voor de komende drie jaar zeker gesteld. De raad van bestuur van de NOS, de overkoepeling van de publieke omroep, betaalt zulke uitzendingen voortaan uit de omroepreserves. Het gaat vooral om twee tot vier operaproducties per jaar, die tot dusver met 2,7 miljoen gulden werden gesubsidieerd. Lees verder in het NRC

De Olympische Spelen lijken op een financiële tegenvaller uit te lopen voor de Amerikaanse televisiezender NBC. De kijkcijfers zijn de laagste die ooit in de Verenigde Staten bij de Spelen zijn gepeild. Alleen tijdens de zaterdag en zondag van het openingsweekend scoorde NBC hoog maar daarna is het matig geweest en gebleven. NBC verwachtte ongeveer 16,5 miljoen kijkers per dag te trekken maar zat daar op sommige dagen 5 miljoen onder.

Adam Curry vertelt: De winter-programmering is na een lange zomer van herhalingen eindelijk van start. Nu meer dan ooit is het overduidelijk hoe verkeerd de oude ‘broadcast’-wereld in elkaar steekt. Er zijn inmiddels elf Nederlandstalige zenders te ontvangen in ons landje, waarvan velen strijden om ongeveer dezelfde doelgroep. Daar is ook hun programmering, of ‘line-up’ zoals dat heet, op gefocust. Een dergelijke ‘opstelling’ van programma’s, films en specials, en op welke dag en tijdstip die worden uitgezonden, wordt ingevuld volgens een bepaald ‘format’. Er wordt voor miljoenen uitgegeven aan marktonderzoek om uiteindelijk te bepalen dat bijvoorbeeld donderdag de meest geschikte dag is voor de hoge scoorders. Lees verder wat Adam Curry te vertellen heeft…

Fox heeft zijn enige Nederlandse komedie Hij & Julia al na drie uitzendingen (tijdelijk) uit de programmering geschrapt. Fox wil de redelijk populaire serie als een soort ‘bruidsschat’ gebruiken, om een hogere prijs te bedingen bij overname, meldt het AD. SBS Broadcasting SA, HMG en Veronica zijn de gegadigden voor Fox.

Forrester Research gaat ervan uit dat in 2005 3% van de online-omzet van de detailhandel in Europa via mobiele telefoons wordt behaald. De mobieltjes zullen voornamelijk worden gebruikt voor eenvoudige transacties zoals het bestellen van bioscoopkaartjes, want voor meer gecompliceerde handelingen ontberen de mobiele telefoons gebruikscomfort, aldus de marktonderzoeker.

Ron Fresen is benoemd tot interim-hoofdredacteur van Radio TV West. Hij volgt Hugo Schneider op, die adjunct-hoofdredacteur is geworden van het Haarlems Dagblad.

Popster Whitney Houston moet mogelijk dertig dagen de cel in. De openbaar aanklager in Hawaii heeft aangekondigd Houston aan te zullen klagen wegens drugsbezit in de derde graad waarop een straf van maximaal dertig dagen gevangenis en een boete van duizend dollar staat.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Tot morgen

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email