KORT NIEUWS OP donderdag 25 JANUARI 2001

08.00 uur

T-Online, de grootste internetaanbieder van Europa, heeft vorig jaar een verlies voor belastingen opgelopen van 125 miljoen euro (f 275 miljoen). Het woensdag bekendgemaakte resultaat staat in schril contrast met de winst van 17,6 miljoen euro die het dochterbedrijf van Deutsche Telekom in 1999 behaalde. Het verlies was voorzien. Analisten hadden voorspeld dat het resultaat op 120 miljoen � 135 miljoen euro negatief zou uitkomen. De omzet groeide hard, met 86 procent tot 797,2 miljoen euro (f 1,75 miljard). Eerder was al bekendgemaakt dat het aantal abonnees vorig jaar is gestegen met 68 procent tot 7,9 miljoen. ;Volgens de onderneming is het verlies het gevolg van aanloopkosten voor dochterbedrijven in het buitenland. Ook de introductie van vaste tarieven in Duitsland werkte nadelig uit op het resultaat.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Utah heeft een opgegraven dinosaurus ‘Masiakasaurus knopfleri’ vernoemd. Ze deden dit om de rockgroep Dire Straits te eren. De muziek van Mark Knopfler, zanger en gitarist van Dire Straits, inspireerde het onderzoeksteam bij het opgraven van fossielen in het noordwesten van Madagascar. “Telkens als we de muziek van Dire Straits speelden, werden meer fossielen gevonden,”aldus Sampson. Het achttien meter lange dier behoort tot de zogenaamde Theropeden, een verwant van de Tyrannosaurus. Ze leefden zo’n 65 tot 70 miljoen jaar geleden.

Het Rotterdams Filmfestival is woensdag geopend met een openbaar programma op het Schouwburgplein. Later zal het festival van start gaan met vertoningen van ruim 300 vaak nieuwe speelfilms, presentaties en diverse tentoonstellingen. Als verrassing kregen 5500 Rotterdammers een gratis toegangskaartje.

Het hardrockfestival Dynamo Open Air lijkt na Eindhoven, Mierlo en Nijmegen weer een nieuwe plaats te hebben gevonden. ,,En daarmee gaat Dynamo ook dit jaar door”, meldt organisator A. Verhuysen (Anti Concerts) woensdag opgelucht. De exacte plaats maakt hij nog niet bekend, omdat de betreffende gemeenteraad zich er nog over moet uitspreken. Verhuysen is bang dat het hele plan afketst als raadsleden uit de media moeten vernemen dat hun plaats wordt genoemd als locatie. Lees hier verder

De Volendamse groep BZN krijgt dit jaar de Edison Oeuvre Prijs. De prijs van de Edison-stichting is bedoeld voor artiesten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de nationale en internationale popmuziek. De Edisons worden op 27 februari uitgereikt tijdens het Nederlands Muziekfeest in Amsterdam. Het publiek kan vanaf nu via internet stemmen op www.edisonaward.nl

Na de Nederlandse versie van de internationale popzender komt er over een paar maanden ook een eigen internetsite bij, www.mtv.nl. Ook de programmering wordt dit jaar nog meer aangepast aan de kijkerswensen. Dat betekent meer grote concerten en ‘intiemere’ optredens.

‘Westsite op verzoek’ is het internet-verzoekplatenprogramma van Radio West. Via de site kunnen luisteraars tijdens de uitzending een nummer aanvragen. Het programma is te beluisteren op maandag t/m donderdag van 19.00 tot 22.00 uur en op vrijdag van 21.00 tot 22.00 uur.

Platenmaatschappij Virgin heeft de Britse popgroep Culture Club na negentien jaar gedumpt. “Wij hebben lang met de band samengewerkt, maar ze brengen geen geld meer in het laatje”, aldus een Virgin-medewerker.

PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant en Algemeen Dagblad, wil de macht van de drie stichtingen in de onderneming verminderen. De drie, de voormalige eigenaren van de Volkskrant, Het Parool en Trouw, zouden zich in de toekomst niet meer moeten bemoeien met het bestuur van het bedrijf en zich alleen nog mogen bezighouden met het bewaken van de identiteiten van ‘hun’ kranten. Lees hier verder

Radio 2 heeft een nieuwe website. Met o.a. Radio (t) Weetjes, een uitgebreid programma-overzicht en een gastenboek. Wie bovendien op internet naar de radiozender luistert, ziet meteen welk programma het is en wie er presenteert.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Thompson Multimedia werkt aan een verbeterde versie van MP3. Dit MP3 Pro heeft een betere compressie waardoor er betere kwaliteit gehaald kan worden terwijl de bestanden juist kleiner zijn. Over enkele maanden hoopt men de eerste softwarematige spelers beschikbaar te stellen, deze kunnen ook “oude” MP3 bestanden afspelen. Later zal de techniek ook in hardware als MP3-walkmans gebruikt gaan worden.

Wie geen genoeg kan krijgen van ex-president Bill Clinton, kan op de site van Veronica het Billspel spelen. Het is de bedoeling om het ultieme hoogtepunt uit zijn carrière als president te bepalen. Om te weten wat het hoogtepunt is, moet je twaalf vragen goed beantwoorden, en dat is niet eenvoudig. Na iedere vraag die je goed beantwoordt, verschijnt er een stukje van Bill’s hoogtepunt. Tip: zorg dat je vraag acht in ieder geval goed hebt! Lees hier verder

Verschillende publieke omroepen plaatsen streaming video in breedband op hun websites. Op dit moment is het alleen voor klanten van Chello mogelijk om deze content in breedbandte bekijken, omdat Chello als enige provider deze service aanbiedt. Overigens zijn de video’s ook door niet-Chello abonnees te bekijken (maar dan in smalband). kijk en luister hier

Wie zijn de mensen achter advertenties als ‘naaktmodellen gezocht’? Daarover gaat het nieuwe tv-programma KrügersAANBOD van Omroep Gelderland. Surfers kunnen op de site o.a. advertenties plaatsen en meedoen aan de miskoopprijsvraag.

,,Een Brit is veroordeeld tot een boete omdat hij softseks verkocht als harde porno“ Ja, u leest het goed. De Vara steekt zijn rode vaandel steeds dieper in het riool van de klets-maar-wat-uit-je-nek journalistiek. De bron van bovenstaand bericht is namelijk de FFwatanders-website, die gekoppeld is aan het gelijknamige tv-programma, dagelijks te zien op Nederland 2. Nonnieuws van de Vara: dat ze daar nu pas mee op het internet komen. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.