Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kort nieuws op maandag 15 januari 2001

10:30 uur

Het commerciële radiostation Midstad Radio uit Utrecht is sinds gistermiddag na enkele uren testen 24 uur per dag te beluisteren via Internet met de Windows Media Player. Je kunt direct inloggen via www.midstad.nl. Ondanks het frequentieprobleem in Utrecht gaat Midstad Radio gewoon door met de RADIOSTRIJD. U vind de link van Midstad ook op de voorpagina van de radiowereld waar ook alle andere prominente radio stations van Nederland staan gelinkt.

Ruim drie miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar uitzendingen van de stille tocht en de herdenking van de slachtoffers van de cafebrand in Volendam. Het exacte aantal kijkers is niet te bepalen volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek omdat op verschillende zenders aandacht was voor de herdenkingsbijeenkomst in het Volendamse voetbalstadion. Het EO-programma Jong trok ruim een miljoen mensen, het dubbele van het normale aantal kijkers. In dat programma vertelden Volendamse jongeren over hun ervaringen tijdens en na de brand in cafe De Hemel.

In een brief aan staatssecretaris Rick van der Ploeg (Media) pleit telecomtoezichthouder OPTA voor een wettelijke basis om uitspraken te kunnen doen over sitesharing. In november vorig jaar heeft de OPTA in een geschil tussen zendmastexploitant Nozema en de concurrent Broadcast Partners (BP) over sitesharing geconcludeerd dat zijn geen regels kunnen opstellen voor het gebruik van zendmasten en dat BP hierover zelf met Nozema moet onderhandelen. OPTA ziet het delen van antennes of antennesystemen als een oplossing voor het tekort aan mastruimte en tevens zal het de marktwerking stimuleren tussen concurrerende omroepzendernetwerken. De huidige Telecommunicatiewet biedt de OPTA slechts ruimte om uitspraken over het delen van antenne-opstelpunten te doen en niet over het delen van de antennes zelf. In een brief aan staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) vraagt OPTA om ook dit punt een wettelijke basis te geven voor toekomstige geschillen.

SBS6 stopt met het uitzenden van voetbalbeelden uit de Totodivisie op zaterdag. Volgens chef sport L. Muller is er geen sprake van dat de zender het uitzendcontract met de KNVB heeft opgezegd. Op zondag zullen in het programma Hart van Nederland nog steeds beelden te zien zijn.

Joop van den Ende TV Producties blijft vasthouden aan het idee om een show te maken waarin ongehuwde vrouwen een spermadonor op televisie kunnen uitkiezen. Die volharding is opmerkelijk omdat Joop van den Ende, oprichter en commissaris van het Aalsmeerse productiebedrijf, zich uiterst negatief heeft uitgelaten over het plan. “Onze oprichter heeft geen enkele bemoeienis meer met de programmering,” luidt de reactie van Endemol-woordvoerder Thomas Notermans. “Er is een nieuwe eigenaar en sinds het vertrek van Van den Ende varen wij onze eigen koers…

SBS Broadcasting BV en de Vereniging Veronica zijn van plan om eind maart eindelijk een akkoord bereiken over de aanstaande samenwerking. Binnen veertien dagen moeten ze een ‘letter of intent’ hebben opgesteld die achtereenvolgens aan de Raad van Bestuur van SBS en de verenigingsraad van Veronica voorgelegd zal worden.

Napster heeft een nieuwe versie van haar MP3-uitwisselsoftware (2.0 beta 9) uitgebracht waarin een prominent aanwezige button naar CDNow is opgenomen. De webwinkel is eigendom van Bertelsmann, dat in oktober een alliantie aanging met Napster. Het is de eerste keer dat gebruikers van de uitwisseldienst concreet iets merken van de samenwerking met het Duitse mediaconcern. De link wordt dan ook als een belangrijke, eerste indicatie gezien voor het legale en commerciële pad dat Napster met die samenwerking op is gegaan.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Een jaarlijks terugkerend evenement voor radiogekken is de dag georganiseerd door de stichting mediacommunicatie. Deze zal dit jaar plaatsvinden op 3 maart in de Koningszaal (bij Artis) aan de Plantage Middenlaan 41-43 in Amsterdam. Naast een aantal stands waar diverse artikelen te koop zijn die met name met zeezenders te maken hebben, worden er ook films vertoond en zijn er enkele gasten. Dit jaar worden als gast aangekondigd; Marc Jacobs (Mi Amigo, Caroline, RTL, radio Noord), Fred Bolland (achter de schermen betrokken bij onder andere Monique) en Roger Day (Swinging radio England, Caroline, RNI). Vanaf video zal een gesprek getoond worden met Timmy Thomasson (eigenaar van de zeezender Capital radio) die vanwege zijn leeftijd niet aanwezig kan zijn. De toegangsprijs is 15 gulden. Noteren in de agenda dus.

Joop van den Ende TV Producties werkt aan een tv-show waarin alleenstaande vrouwen een spermadonor kunnen uitzoeken. Volgens een woordvoerster van het bedrijf wordt er serieus over het programma gesproken, ‘maar zijn we er nog niet uit of zo’n show in Nederland wel acceptabel is’. Het idee voor de show, met de werktitel I Want Your Baby, komt van ex-dj Eddy Keur. Lees hier verder

Telegraaf.nl moet portal gaan worden. De Telegraaf is gestopt met het eigen portal Telegraafnet. De site trok te weinig bezoekers om de hoge redactiekosten te rechtvaardigen. In de toekomst moet Telegraaf.nl de rol van portal gaan overnemen. Op deze site, een van de meest bezochte van Nederland, komt dan meer aandacht voor de andere webdiensten van het concern.Ook zal de inhoud dan worden uitgebreid. Nieuws zal de gehele dag door worden geplaatst en worden geupdate zodat er een altijd actuele nieuwssite ontstaat.

Het Amerikaanse televisiestation NBC ziet zich door dalende advertentie-inkomsten genoodzaakt 5 tot 10 procent van het personeel naar huis te sturen. Dit komt neer op het ontslag van 300 tot 600 medewerkers, schrijft The New York Times zaterdag.

Rick van der Ploeg blikt terug op zijn werk als staatssecretaris van Cultuur in het programma Radio Uit. Verslaggever Jeroen Wielaert zocht hem hiervoor thuis op. Surfers kunnen de reportage online beluisteren.

RPL-FM, de lokale omroep voor Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld is sinds kort op internet te vinden. De site biedt een overzicht van de onderwerpen die in het lokale nieuws worden uitgezonden, een compleet programma overzicht en diverse servicerubrieken. De bezoeker vindt er verder nieuws uit de showbizz, een gastenboek en foto’s van de studio. Tevens bestaat de mogelijkheid om een aantal jingles te beluisteren. De site is te vinden op www.rplfm.com

Een nieuw tv-programma van de commerciële omroep Fox dat de trouw van paren op de proef stelt, heeft een storm van kritiek veroorzaakt in Amerika. In de show, die gisteravond voor het eerst de lucht inging, worden vier paren die weliswaar ongetrouwd zijn, maar al wel een langdurige verhouding hebben overgeplaatst naar een Caraïbisch eiland. Gedurende twee weken worden de partners van elkaar gescheiden en omgeven met 26 schaarsgeklede en aantrekkelijke mannen en vrouwen. Na twee weken mogen de deelnemers kiezen: óf zij blijven bij hun bestaande partners óf ze gaan ervandoor met een van de sensuele eilandbewoners. Lees hier verder

De eerste telefoongids met gsm-nummers moet nog dit jaar verschijnen, maar de meeste gsm-gebruikers willen hun nummer daarin niet laten opnemen. Dat wordt bevestigd bij mobilofoon-operatoren Proximus en Mobistar. ‘De vraag naar mobiele telefoons steeg in 2000 naar 405 miljoen stuks. Volgens analisten, onderzoeksbureaus en de producenten zelf houdt de groei onverminderd aan. Voor dit jaar wordt een stijging van circa 40% voorzien naar een niveau van ruim 560 miljoen.

De fel omstreden nieuwe directeur van de Tsjechische televisie (CT), Jirí Hodac, is gisteren afgetreden. De crisis rond CT is daarmee echter nog niet voorbij. Hodac gaf gisteren een verklaring uit waarin hij meldde dat “gesprekken met mijn artsen” hem er “helaas’ toe hebben gebracht om gezondheidsredenen af te zien van “de functie waarvoor ik wettelijk ben gekozen”. In zijn verklaring maakte Hodac – die tijdens de crisis kort in het ziekenhuis belandde met uitputtingsverschijnselen – geen geheim van de “wrede deceptie” over de ophef die zijn verkiezing op 20 december had veroorzaakt. Lees hier verder

Zonder dat ook maar een optredende artiest bekend is, zijn zaterdag alle tienduizend kaartjes voor de TMF-Awards binnen een half uur verkocht. Dat heeft een woordvoerster van Mojo Concerts gezegd. De award-uitzending van de clipzender vindt 7 april voor de zesde keer plaats.

De muziekzender TMF is tevens nog altijd op zoek naar VJ’s. Ze proberen nu onbekend talent te scoren met een ludieke actie. In samenwerking met Shoot foto-cabines is de actie ‘Wanna be a TMF VJ’ gestart. Je moet voor deze actie naar een Bijenkorf Chill Out en daar in de Shoot-cabine een mini-screentest doen als TMF-VJ. Deze test verzend je vervolgens per e-mail naar TMF.

Pascal Jakobsen, zanger van de band Blof, herstelt langzaam maar zeker van de burn-out die hem begin december trof. De popgroep geeft zaterdag voor het eerst in anderhalve maand weer een optreden. Plaats van handeling is 013 in Tilburg, uitgerekend de plaats waar de 26-jarige Jakobsen instortte. Zeven concerten van de theatertoernee van Blof zijn verplaatst naar het najaar. Fans die al kaarten kochten voor de optredens in Weert, Venlo, Stadskanaal, Den Helder, Emmeloord, Hilversum en Venray, krijgen hun geld terug. Ze kunnen hun kaartjes ook inruilen voor tickets voor de vervangende optredens. Het optreden in Ahoy’ van maandag gaat gewoon door.

Britse showbizzpersbureau uit Wenn meldde wel zeer interessant nieuws(?). De Amerikaanse popster Britney Spears heeft gebroken met regisseur Gregory Dark, nadat de leiding van haar platenmaatschappij haar erop had gewezen dat hij vroeger diverse pornofilms heeft gemaakt.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.