Roddelen op Radio.nl

Uit het NRC van vandaag:

De domeinnaam Radio.nl leidt linea recta naar de website van Radiowereld, de roddel- en achterklapsite voor alles wat met radio te maken heeft. Radiomakers en radiofreaks verspreiden er geruchten die ze al dan niet zelf verzonnen hebben en voeren er diepgravende discussies over belangwekkend nieuws als de overstap van programmaker Arlo van der Sluis (wie kent hem niet) van Radio 538 naar Noordzee FM.

Maar, toegegeven, Radiowereld.nl houd je wel op de hoogte. Nieuws uit radioland is nergens zo snel te lezen en als het verzinsels betreft, dan wordt het nieuws binnen de korste keren gedebunked door de direct betrokken. Want ook al laten bekende radiomakers geen kans onbenut om af te geven op Radiowereld.nl en het hoge onzingehalte van de site, ze lezen hem wel allemaal.

De makers van Radiowereld laten er zelf ook geen misverstand over bestaan. Boven de rubriek waarin allerlei geruchten verspreid worden, staat duidelijk ‘mediaroddels’ en iedereen kan zelf, zonder tussenkomst van een redactie, berichten posten, dus het is de bezoeker direct duidelijk dat hij de inhoud niet al te serieus moet nemen. Iedereen kan verder onmiddellijk reageren — ook al zonder tussenkomst van een redactie. Vaak kloppen de geruchten trouwens wel.

De rubriek ‘medianieuws’ op Webwereld.nl wordt wel door een redactie samengesteld en is dan ook een stuk betrouwbaarder. Voor wiens belangstelling het heeft worden hier radiostations en programmamakers op de voet gevolgd. Elke move van een publieke of commerciële zender en elke transfer van een deejay wordt hier gemeld.

Het spectrum van Radiowereld bestrijkt zowel landelijke als lokale, regionale en zelfs illegale radio (etherpiraten). Voor de laatste categorie biedt etherpiraten.com overigens veel uitgebreidere informatie. De enige website die zich qua nieuwsaanbod kan meten met Radiowereld is Radiovisie, dat is voortgekomen uit een Belgisch radiotijdschrift en dat zowel een Belgische als een Nederlandse editie kent. (Jochen van Barschot / NRC.)

NRC