Kort media nieuws uit de krant: maandag 29 juli 2002

Na de politieserie Flikken brengt de TROS opnieuw een Vlaamse reeks op het scherm. In Spoed zijn vanaf morgenavond de belevenissen te volgen van de artsen en verpleegkundigen van de eerste-hulpafdeling in een ziekenhuis. Acht jaar na het einde van Medisch Centrum West stort de TROS zich daarmee in de strijd om de liefhebbers van ziekenhuisdrama. De witte jas is hoe dan ook weer hip in tv-land: de NCRV komt in het najaar met Hartslag, RTL 4 met Intensive Care en NET 5 is binnenkort toe aan de tweede reeks van Trauma 24/7.
Lees hier verder

De Holland Media Groep (HMG), moedermaatschappij van RTL 4, RTL 5 en Yorin, hoopt er de komende tijd in te slagen om zorgenkindje Yorin ‘uit het gat trekken’. De jongerenzender die de vorig voorjaar de plaats innam van Veronica, voldoet niet aan de eisen van de kijkers, zo gaf HMG-programmadirecteur Leo van der Goot gisteren toe tijdens de presentatie van de winterprogrammering.
Lees hier verder

De stem van Jeroen Koster (29) is bekend. Maar zijn gezicht niet. De Haarlemmer staat namens de NOS televisie dagelijks aan de finish om renners én ploegleiders te interviewen. Bovendien maakt hij tal van items voor het Tourjournaal. Maar in beeld komt Koster niet. ‘Ik kan tenminste nog gewoon door de Grote Houtstraat in Haarlem lopen. Dat is voor mijn collega en stadgenoot Mart Smeets wel anders. Wat die hier tijdens de Tour allemaal krijgt toegeroepen, dat is niet normaal.’ Koster is bezig aan zijn zevende Tour.
Lees hier verder

Soms zorgt het leven voor een bizarre samenloop van omstandigheden, zo ervoer NCRV-presentator Jochem van Gelder (39) de afgelopen weken. Terwijl hij bezig was met de opname van Tuti Famili, zijn nieuwe programma over familiebanden, overleed zijn moeder. ,,Een uiterst triest moment, maar ook een ultiem moment voor de familieband.”
Lees hier verder

De Amerikaanse film- en muziekindustrie wil een nieuw wapen inzetten tegen de illegale verspreiding van haar producten op internet. De ondernemingen zijn van plan om computers binnen te dringen om hun ‘bezittingen’ terug te halen.
Lees hier verder

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt de vergaande samenwerking van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad in strijd met eerdere afspraken. Het integratieproces is daarom opgeschort. De NMa heeft de directie van het Telegraaf-concern, uitgeefster van beide kranten, laten weten dat de plannen om één rompkrant voor de beide titels te maken verder gaan dan was afgesproken toen VNU De Limburger aan De Telegraaf verkocht. Toen is bepaald dat er ook in de toekomst twee titels zouden blijven bestaan.
Lees hier verder

Het nieuwe ochtendprogramma op Nederland 1 gaat Goedemorgen Nederland heten. De uitzending, gemaakt door AVRO, KRO en NCRV (AKN-omroepen), wordt waarschijnlijk gepresenteerd door Daphne Bunskoek, nu nog presentatrice bij MTV. Goedemorgen Nederland is de opvolger van Ontbijt TV, dat alleen door de KRO werd uitgezonden. Die omroep kon in haar eentje de financiële lasten niet langer dragen. Aanvankelijk leken de publieke netten na het stopzetten van dat programma verstoken te blijven van ochtend-tv. Maar uiteindelijk staken de AKN-omroepen de koppen bij elkaar en besloten samen een programma te maken.
Lees hier verder

De Spaanse gemeenschap heeft een katterig gevoel overgehouden aan een gesprek met Essent Kabelcom. Inzet was de terugkeer van de zender TVE op de kabel. Dat kan, maar dan wel tegen betaling. Een stapel met tweeduizend handtekeningen lag klaar voor Jan Mensinga, manager kabeltelevisie bij Essent.
Lees hier verder

Een column van Piet Kaashoek, docent aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg, is de Nederlandse Spoorwegen in het verkeerde keelgat geschoten. Daarop heeft hoofdredacteur Jan Dijkgraaf de relatie met de columnist beëindigd. Al eerder was er kritiek op Kaashoek toen hij Pim Fortuyn een ‘bruinhemd’ noemde. Die column werd geweigerd.
Lees hier verder