Zoek
Sluit dit zoekvak.

Top 40 belangrijkst, Grootste Nederlander onbetrouwbaarst

Het omstreden KRO-project ‘De Grootste Nederlander’ heeft volgens het Nederlandse publiek geleid tot de onbetrouwbaarste ranglijst van 2004. Dat bleek zondag bij de bekendmaking van de Lijst der Lijsten in het mediaprogramma Antenne 2. De Top 40 (TMF/Radio 538) werd gekroond tot belangrijkste lijst van ons land, terwijl de Top 2000 (Radio 2/Nederland 3) in Nederland eerste keus blijkt te zijn als het om leuke lijsten gaat.

De uitkomsten zijn afkomstig uit het Lijstenonderzoek van Intomart/GfK in opdracht van de AVRO. Daaruit bleek vorige week al dat ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat er veel teveel lijsten op radio en TV zijn. Vooral mannen (80%) en vijftigplussers (84%) kunnen geen lijst meer zien. Een meerderheid van de Nederlanders trekt tevens de betrouwbaarheid van veel van de lijsten in twijfel, waarbij hoogopgeleiden zich met 78% het wantrouwendst opstellen.

Desalniettemin leverde de verkiezing van de ‘Mooiste Plek van Nederland’ (NCRV) dit jaar de populairste TV-lijst op, gevolgd door ‘De Grootste Nederlander’ (KRO) en De 10 (RTL4).

Top 40
Als het om hitparades gaat is de Top 40 veruit favoriet, op grote afstand gevolgd door publieke concurrent Mega Top 50. De PepsiChart doet voor slechts 2% enigszins terzake.

Over de samenstelling van een goede lijst is het Nederlandse publiek het grotendeels eens: een lijst moet samengesteld zijn op basis van meningen van consumenten (71%) middels representatieve enquêtes (81%), terwijl meningen van experts minder belangrijk worden gevonden (33%). De meeste Nederlanders (71%) zien graag dat een lijst vernieuwend is.

Tot slot bleek tweederde van de ondervraagden niet bijzonder geïnteresseerd in lijsten van lijsten, zoals het lijstjesprogramma waarin zondag de Lijst der Lijsten werd gepresenteerd. [Radiowereld.NL]