Voorstel Programmaraad Breda en omstreken: Kink FM van de kabel

De programmaraad Breda en omgeving heeft hun eerste concept-radio advies gepubliceerd. Hieruit blijkt dat naar hun inzicht onder andere Kink FM maar ook twee in Brabant populaire Belgische zenders te weten VRT Radio 2 en Studio Brussel van de kabel dienen te verdwijnen. Opmerkelijk is verder dat de raad Radio Amor, een Hindoestaanse radiozender uit de regio Rotterdam op de kabel wil toelaten. Van Arrow worden beide zenders geadviseerd voor doorgifte.

Artikel uit BN De Stem naar aanleiding van de publicatie door Programmaraad Breda:
Het pakket aan radiostations dat via de kabel is te beluisteren, gaat op de schop. De programmaraad adviseert vijf zenders te schrappen, waaronder Studio Brussel en Kink FM en vijf nieuwkomers, onder meer Amor FM en Radio Veronica, een kans te geven.

Als de plannen van de programmaraad doorgaan, verdwijnen VRT radio 2, Studio Brussel, RTBF radio 1, Kink FM en WDR2 van de kabel. Hun plaats wordt ingenomen door radio Veronica, Amor FM, XFM, RTBF Musique 3 en Arrow 90.7 FM

Het is voor het eerst dat de programmaraad zich uitspreekt over de radiozenders. Die raad heeft daar het recht toe gekregen in de Mediawet. De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, in dit geval Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Etten-Leur, Chaam en Drimmelen dragen de leden voor de programmaraad voor. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat het zenderpakket een afspiegeling vormt van de bevolking. “Het is dan ook de bedoeling dat we daar periodiek naar kijken”, stelt Consuelo Lok, secretaris van de programmaraad. “Het is ook weer eens tijd om dat te doen.”

Casema geeft op de kabel 32 radiozenders door. Over zeven zenders mag de raad een vrijblijvend advies uitbrengen en daarbij is de keuze gevallen op Bode FM, Arrow Rock radio, BNR Nieuws radio, Radio 8 FM, RTL FM en Yorin FM. Als zevende koos de raad Colorful Radio maar dat heeft zijn uitzending inmiddels (vooralsnog) gestaakt. De raad kijkt nog wie dat gat moet opvullen. Casema heeft wel het recht de aanbevelingen naast zich neer te leggen.

Wettelijk verplicht
Bij zestien andere frequenties houdt Casema sterk rekening met het advies van de raad. Die draagt XFM, radio Veronica, Concertzender, Radio 538, Amor FM, WDR3, Arrow 90.7 FM, Sky Radio, Radio Donna, WDR4, Noordzee FM, Tweede Kamerlijn, BBC Worldservice, Classic FM, Radio 10 Gold en RTBF Musique 3 voor.
Negen zenders zijn wettelijk verplicht. Het gaat om Radio 1, Radio 2, Radio 3, Radio 4, Radio 747 AM, Omroep Brabant, de lokale omroep (per plaats) en twee Nederlandstalige Belgische publieke radiozenders. Daarbij heeft de raad gekozen voor VRT radio 1 en VRT Radio Klara.

Wie bezwaar wil maken tegen de keuze van de raad, kan dat doen tot zes weken na de publicatie van het advies in het Stadsblad. Bezwaren mogen naar Postbus 8789, 4820 BB Breda. Vervolgens bekijkt de raad de bezwaren en brengt ze eind februari 2005 advies uit aan Casema. “Daarna is het advies nog een jaar geldig dus Casema hoeft niet direct in te grijpen”, vertelt Lok. Met het advies in de hand praat Casema met de radiozenders en pas daarna wordt het zenderpakket aangepast. Het is nog onbekend wanneer dat gebeurt.
[BN De Stem//JHV/Radio.NL]