Headlines uit de krant: dinsdag 19 juli

Jeroen Kijk in de Vegte oogt ontspannen als hij een slok van zijn koffie neemt. We hebben afgesproken op zijn laatste vrije dag. Het is nog vroeg, maar normaal gesproken heeft hij er op dit tijdstip al een hele werkdag opzitten. Jeroens wekker rinkelt nu standaard om 04.30 (!) uur, voor Stenders Vroeg Op. “Gelukkig ben ik een ochtendmens. En ik ging ook altijd al vroeg naar bed.”

Het had weinig gescheeld of we hadden Jeroen Kijk in de Vegte iedere werkdag op televisie gezien. Hij leek de gedoodverfde opvolger van Beau van Erven Dorens bij RTL Boulevard. Slechts één keer heeft Jeroen afgelopen seizoen het showbizzprogramma gepresenteerd. Toch is zijn optreden veel mensen bijgebleven. “Ik kreeg echt heel veel leuke reacties. Er keken toen ook wel anderhalf miljoen mensen “, zegt Jeroen niet zonder trots. Lees verder

Publieke omroep
Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur vindt dat ‘Kabinetsplan voor een toekomstbestendige omroep’ wél deugt en is van mening dat er geen programma’s van de NPS hoeven te verdwijnen. Het finale politieke debat moet nog losbarsten, maar de NPS wordt gestraft voor voorbeeldig gedrag. ,,De publieke omroep heeft alle mogelijkheden om de prachtige programma’s van de NPS te behouden. Die kan omroepen en externe producenten vragen ze te maken. Als dat nodig is kan die ze ook in eigen beheer maken. Die mogelijkheid is speciaal in het leven geroepen om culturele programma’s te beschermen.” Lees verder

Radio 1&2
Minister Brinkhorst kan niet garanderen dat West-Friesland een 100 procent ontvangst van Radio 1 en 2 via de FM-band krijgt. Dat zei hij in een overleg met de vaste Kamercommissie voor cultuur. ,,Onacceptabel”, vindt het Hoornse raadslid Ed Wagemaker dat al langere tijd strijdt tegen de gestoorde ontvangst van de publieke omroepstations. Zijn strijd is ingegeven door de groeiende stroom van klachten hierover van inwoners van West-Friesland. ,,We hebben recht op een goede radio-ontvangst. Daar betalen we belasting voor. Dit moet net zo in orde zijn als de huisvuilophaaldienst.” Een oplossing wordt volgens de minister belemmerd door de ‘fysieke locatie’. Met andere woorden, de zendmast in Lopik is te ver. Volgens Wagemaker een reden te meer om de mast in de Wieringermeer weer in gebruik stellen voor de publieke zenders. Die is nu in gebruik bij commerciële zenders. Lees verder

Journalist
De Iraanse journalist Akbar Ganji, die in de gevangenis in hongerstaking is gegaan, is naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft zijn vrouw maandag meegedeeld. Ze zei erg bezorgd te zijn. De 46-jarige journalist is een uitgesproken criticus van het islamitische regime en is in 2001 veroordeeld tot zes jaar celstraf. Lees verder

Muziek
Apple is in gesprek met de vier grote platenmaatschappijen over het aanbieden van muziekvideo’s via de iTunes Music Store. Apple onderhandelt op dit moment met Warner Music, EMI, Vivendi en Sony BMG, zo bericht The Wall Street Journal. Apple zou de video’s al in september kunnen aanbieden. De prijs zou 1,99 dollar worden. Lees verder

DVD
De twintig grootste leveranciers van blanco cd’s en dvd’s stappen naar de rechter vanwege de in hun ogen te hoge heffingen die op de schijfjes zitten. In totaal twintig leveranciers – waaronder Fuji, Imation, Maxell, Mmore, Nashua, Sony, Verbatim en Philips – hebben naar eigen zeggen ‘grote moeite’ met de huidige hoogte van de auteursrechtelijke heffingen op de schijven. Lees verder

Froukje
Froukje de Both (33) is tot over haar oren verliefd op de 19-jarige acteur Fehd El Ouali. De twee ontmoetten elkaar in mei op de set van de Jetix-serie HotNews.nl, waarin de toekomstige Talpa-presentatrice een gastrol vertolkte. Haar 14 jaar jongere lover, die van Marokkaanse afkomst is, speelt de rol van Cas in het jeugdprogramma. Lees verder

ONM
Actrice Jasmine Sendar, bekend van de soap ONM, is vrijdag in het huwelijksbootje gestapt met haar vriend Rutger Fahrner. Het stel trouwde om 15.00 uur in Kasteel de Essenburgh in Hierden. Actrice en vriendin Froukje de Both was naast bruidsmeisje ook de getuige van de bruid. Lees verder

Gitaar
Tijdens het Britse muziekfestival Guilfest 2005 in Guilford hebben ruim vierduizend luchtgitaristen een werelrecord gevestigd. Met z’n allen vormden zij de grootste luchtgitaarband die ooit bijeen is geweest, meldde de BBC maandag. Lees verder