Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: dinsdag 30 augustus

De BBC introduceert tijdens de Edinburgh Television Festival de MyBBCPlayer. Hiermee kunnen alle uitzendingen van de BBC via internet bekeken worden. Dit verklaart BBC-directeur Mark Thompson tegenover zijn omroep. De bedoeling is dat de speler in 2006 verkrijgbaar is. Met de MyBBCPlayer kan de kijker gemiste uitzendingen oproepen, maar ook uitzendingen die op dat moment bezig zijn bekijken.

De omroep wil hiermee inspelen op ‘veranderende behoeftes van het publiek’. Thompson: “De MyBBCPlayer moet het makkelijker maken voor kijkers om de content te bekijken waar en wanneer zij dat willen.” Lees verder

Kijkcijfers
Bijna een miljoen mensen hebben zaterdag de rechtstreekse uitzending gezien van de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen prins Pieter-Christaan en Anita van Eijk. De stichting KijkOnderzoek telde 971.000 kijkers. Het programma haalde daarmee een marktaandeel van 56 procent. Lees verder

Tunnelradio
Radio Rijnmond is vanaf 1 oktober ook in de Maastunnel te ontvangen. De komende weken wordt in de tunnel het nieuwe communicatiesysteem C2000 aangebracht, dat is bedoeld voor hulpdiensten zoals politie en brandweer. Lees verder

IP-TV
Een eenvoudige, maar belangwekkende vraag: kijkt u tv via internet? Uit een recente peiling bleek dat de belangstelling voor IP-TV onder onze lezers behoorlijk groot is. In feit is IP-TV de nieuwe benaming voor video on demand, dat wil zeggen tv-programma’s kunnen bekijken dat je dat uitkomt. Weliswaar wordt ook gerept over tv-zenders die ‘streaming’ op IP-TV zullen komen. Maar streaming betekent ook je als kijker gebonden bent aan vaste tijdstippen. En de grote belofte is toch om juist daarvan verlost te worden. Lees verder

Mediapark
Stroomuitval in het verbindingsknooppunt van het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) was zondagavond de oorzaak van een omvangrijke storing waardoor diverse tv-zenders niet rechtstreeks konden uitzenden. Dat blijkt uit onderzoek van het NOB. De storing begon omstreeks 23.20 uur. Ongeveer veertig minuten later was het probleem verholpen. Lees verder

Media
Een ruime meerderheid (63 procent) van de moslims in Nederland ervaart de berichtgeving in de media over moslims als negatief. Acht op de tien moslims vinden dat hun gemeenschap zelf kan bijdragen aan een positieve benadering door de media. Dat blijkt uit het onderzoek Moslims en media van TNS NIPO. De resultaten werden dit weekeinde bekendgemaakt door de opdrachtgever van het onderzoek. Dat is de Nederlandse Islamitische Omroep, die zich zaterdag in Hilversum presenteerde. Komende zondag staat de eerste uitzending van deze nieuwe omroep geprogrammeerd op Nederland 1. Lees verder

BB
Het begin van de vijfde reeks van de realityshow Big Brother (BB) is zondagavond goed bekeken. Naar het door Talpa uitgezonden programma keken 1.487.000 mensen, blijkt maandag uit kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Lees verder

MTV
De Amerikaanse punkrock-band Green Day heeft zeven prijzen gewonnen bij de MTV Video Music Awards. Bij de uitreiking zondagavond in Miami, sleepte Green Day voor Boulevard Of Broken Dreams onder meer de prijs voor beste video van het jaar in de wacht. Lees verder

Kraaij
John Kraaijkamp (80) staat weer op de planken. De toneelnestor speelt in de reprise van het successtuk The Price, dat hij vorig jaar direct na zijn ingrijpende hartoperatie ging opvoeren. “Ik voel me kiplekker” , zegt de oude Kraaij na zijn première in de Koninklijke Schouwburg. Lees verder

Bom
Het is niet bijster goed gesteld met onze aardrijkskundige kennis. Maar zo erg als vakantieman Frits Bom ooit suggereerde, met zijn filmpjes uit toeristenoorden, is het ook weer niet. Nederlandse vakantiegangers konden toen niet op de kaart aanwijzen waar ze waren. En: „Het beeld van Duitsland lijkt definitief gekanteld.” Daar stond hij dan, met een zongebruind echtpaar ergens op een Spaanse Costa. Frits Bom had een kaart van Europa meegenomen, een blinde, dus zonder landennamen. Of de vakantiegangers even konden aanwijzen in welk land ze zich bevonden, en waar Nederland ook alweer lag. Hilariteit en verbijstering bij de televisiekijker: Polen werd aangezien voor Spanje, Denemarken voor Nederland. Het beeld van de Nederlandse massatoerist als topografisch onbenul werd gevestigd. Gelukkig wisten we het zelf allemaal beter. Lees verder

Talpa
Achter de schermen heeft Talpa vooralsnog meer indruk gemaakt dan ervoor. Een nieuwe reclame-oorlog is begonnen. Zenders gunnen adverteerders steeds meer speelruimte, en invloed op de inhoud van tv-programma’s. Het zoeken naar nieuwe vormen van reclame is in een stroomversnelling geraakt, door de komst van de nieuwe televisiezender van John de Mol. De traditionele 30-secondenspot is deels achterhaald. „Talpa biedt de adverteerders commercieel meer mogelijkheden. De andere zenders gaan daarin mee”, merkt Ingrid Stumpel van de Bond van Adverteerders. Paul van Niekerk, directeur van de Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisie-reclame (Spot), vult aan: „Talpa heeft de discussie over in-program branding aangejaagd.” Lees verder

Regionaal
Het is goed als regionale omroepen als RTV Noord en RTV Drenthe zich voortaan vrijwillig onderwerpen aan het oordeel van een deskundige commissie. Die moet bekijken of ze zich goed van hun taak kwijten. Dat stelt het Groningse CDA-statenlid Marc Jager in een scriptie waarmee hij maandagmiddag in Leeuwarden hoopt af te studeren in het vak bestuurskunde en overheidsmanagement. Jager probeert een uitweg te vinden uit het dilemma dat de nieuwe Omroepwet de provincies heeft gebombardeerd tot subsidieverstrekkers van de regionale omroepen, maar dat de provinciale politiek zich niet mag bemoeien met hun programmering. Dat zou de journalistieke onafhankelijkheid aantasten. Jager vindt dat ook. “Maar ik vraag wel aan de omroepdirecteuren: Hoe verantwoorden jullie bij het publiek dat jullie volledig uit belastinggeld betaald worden, als de politiek dat niet kan doen?” Een visitatiecommissie kan de verschillende publieke regionale zenders in het land vergelijken. Stel dat de uitkomst bedroevend is, kan de politiek dan ingrijpen? Nee en ja, denkt Jager. Lees verder

Tatum
Tatum Dagelet gaat bij Veronica het verborgen camera-programma Gotcha! presenteren. In die hoedanigheid volgt ze Georgina Verbaan op, die al eerder gold als de schrik van bekende Nederlanders. Dat meldde een Veronica-woordvoerster maandag. Lees verder

NOS storing
Stroomuitval in het verbindingsknooppunt van het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) was zondagavond de oorzaak van een omvangrijke storing waardoor diverse tv-zenders niet rechtstreeks konden uitzenden. Dat blijkt uit onderzoek van het NOB. De storing begon omstreeks 23.20 uur. Ongeveer veertig minuten later was het probleem verholpen. Lees verder