Kink FM bestaat 10 jaar

Kink FM bestaat 10 jaar. Ter ere daarvan zendt het station momenteel de Outlaw 666 uit. In die lijst staan de beste platen uit de historie van Kink FM. Ook geeft de zender op vrijdag 7 oktober een feest in The Sugar Factory in Amsterdam. Tijdens het feest is er onder andere een een live-concert van de Utrechtse band Gem en zal er een berentemmer zijn. Ook kunnen de aanwezigen genieten van sets van DJ’s Bob, Craig Solo, Dion, Terry Toner en Popaganda.

Het feest begint om 21:00 uur en gaat door tot diep in de nacht. Kaarten zijn te koop bij het AUB voor 15 euro en te winnen op Kink FM. Wie tijdens de Outlaw 666 de oproep hoort, kan bellen met 0900-300 1900 om kans te maken op de kaarten. Dat is niet de enige prijs die te winnen is deze week op Kink FM, want ook een mp3-speler en een Low Rider worden weggegeven door het alternatieve station.
 
Geschiedenis Kink FM
De geschiedenis van Kink FM begint op het moment dat Veronica een commercieel station werd en tevens onderdeel van de Holland Media Groep. Op de AM werd er gestart met Hitradio Veronica. Daarnaast hadden Rob Stenders en Jan Hoogesteijn het plan om van het toenmalige RTL Rockradio een alternatieve zender met de naam Kink te maken. De toenmalige eigenaar van RTL Rockradio (CLT) wilde er eigenlijk vanaf. In voorbereiding op Kink, startten werd op Radio 3 in de nacht gestart met een programma dat Kink FM heette. Dat programma werd gepresenteerd door Arjen Grolleman en Rob Stenders en was de voorloper van het huidige Kink FM. Naast Rob Stenders en Jan Hoogesteijn, waren ook Allard Berends en Unico Glorie betrokken bij de oprichting van Kink FM.

Kink FM ging als radiostation van start op 1 oktober 1995. De zender was in die tijd gevestigd in het Veronica-pand aan het Laapersveld. Kink FM maakte indertijd, net als Veronica, onderdeel uit van de Holland Media Groep. Die zag na een jaar geen heil meer in de zender. Het station werd toen overgenomen door de Vereniging Veronica.
 
Kink FM ging als non-stop zender door, maar met de komst van diverse vrijwilligers kwamen er meer gepresenteerde programma’s. De nadruk kwam in de avonduren te liggen op een verregaande diversiteit, die aandacht waarborgde voor de diverse muzikale subculturen.
 
Na een aantal jaren verhuisde Kink FM naar een oude sigarenfabriek op geringe afstand van de Dam in Amsterdam. In deze periode breidt de zender flink uit: er komen meer presentatoren en nieuwe programma’s met als hoogtepunt vanaf november 2002 ook overdag gepresenteerde programma’s. Ook worden diverse festivals en concerten live op zender gebracht.
 
In december 2002 verkast Kink FM naar het voormalig AVRO-pand aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum. Dieptepunt in deze periode is het niet verkrijgen van een etherfrequentie, waar al die tijd voor gevochten is. Er wordt echter gestaag verder gewerkt aan het uitbreiden en verbeteren van de zender. Ook nu weer dienen zich goede presentatoren aan, komen meer vrijwilligers bij de zender en zijn er veel evenementen die Kink FM uitzendt. Het legendarische Ozzfest was er één van.

Sinds eind april 2004 zit Kink FM in het Audiocentrum op het Media Park in Hilversum. Ook is het station initiatiefnemer van de Veronica Radioschool. Via een website kunnen leden van de school cursussen volgen en ervaringen uitwisselen. Ook is er een groep van 24 leerlingen die van alles wordt geleerd over het vak radio, zoals presenteren, interviewen en techniek.

Kink FM nu
Kink FM zendt momenteel nog steeds uit vanaf het Media Park. De programmering van Kink FM bestaat overdag uit een mix van de beste alternatieve muziek uit het heden en het verleden. In de avond is er tijd voor specialistische programma’s die aandacht besteden aan een bepaalde muzieksoort. DJ’s van het station zijn onder andere Arjen Grolleman, Isabelle Brinkman, Vincent de Lijser en Jan Douwe Kroeske.

Een tegenslag voor het station is er ook, want Jan Hoogesteijn, één van de initiatiefnemers van Kink FM en de huidige directeur van het station, gaat de zender in januari verlaten. Hij wil na tien jaar voor de zender gewerkt te hebben, iets anders gaan doen. Wat dat zal zijn, is niet bekend. Hij gaat het eerst een tijdje rustig aan doen.

Kink FM is na al die jaren nog steeds het enige alternatieve radiostation dat Nederland rijk is. Een etherfrequentie heeft het station nog steeds niet. De trouwe groep fans moet het doen met ontvangst via de kabel, internet en satelliet. Er komt binnenkort nog een optie bij, want momenteel wordt er geëxperimenteerd met podcasten. Eerst zullen de specialistische uitzendingen beschikbaar worden als podcast, later ook de overige programma’s. De zender is al in het bezit van twee aparte internetkanalen: Kink ClassX en Kink Aardschok. Al met al ziet de toekomst er rooskleurig uit en kan het station beginnen aan de volgende tien jaar. [JS/Radio.NL]