Regionalen pleiten voor samenwerking

De commerciële regionale radiozenders vertonen een stijging van de bruto-omzet in 2005. Het betreft hier echter de bestedingen van landelijke adverteerders. De zendtijd die de zenders regionaal verkopen is niet inzichtelijk. Volgens Gerro Vonk, voorzitter van de NLCR, de vereniging voor niet landelijke radiozenders, gaat het met zijn leden redelijk goed.

“Waar landelijke radiostations puur afhankelijk zijn van landelijke inkomsten, hebben wij de mogelijkheid om ook regionale inkomsten te genereren. Bij veel omroepen gaat dat redelijk goed, maar zijn er weinig die gezonde winst maken. Regionale radio maken is kostbaar, de kosten drukken door bijvoorbeeld samenwerking op programmatisch vlak is één van de oplossingen om een zender rendabel te maken” aldus Vonk.

Ook Jan Lagrouw van CRN, de landelijke verkoopmaatschappij van de regionale zenders pleit voor samenwerking, bijvoorbeeld met de publieke regionale radio. “De regionale radiozenders van ORN en CRN hebben het grootste marktaandeel, samen bijna 20%. Ook hier geldt ‘de massa is kassa’, door samenwerking kunnen de kosten omlaag en door schaalvergroting de omzet omhoog.” 

De bestedingen van landelijke adverteerders op regionale radiozenders liggen tussen de 4% en 5%, is dat niet weinig gelet op het totale bereik?

“Jan Lagrouw: “De budgetverdelingen zijn volledig scheef. Onlangs zei Dorkas Koenen van Fortis tijdens een MWG-bijeenkomst dat hij dol werd van alle formatwijzigingen en nieuwe logo’s van radiozenders. Dat doen zenders niet voor hun plezier, lukt plan A niet, dan proberen ze het met plan B. Zolang bijna 60% van de budgetten bij Sky en 538 worden geboekt, met samen 20% marktaandeel, worden kleinere zenders gedwongen om te blijven experimenteren. Adverteerders en mediabureaus vroegen om een pluriforme radiomarkt , die is er, maar als er geen veranderingen in de verdelingen komen voorspel ik veel onrust.” [Reclameweek/Radioplein]