Zoek
Sluit dit zoekvak.

Henk Westbroek: ‘We hebben gezwalkt’

Henk Westbroek zegt in het Algemeen Dagblad dat Yorin FM gezwalkt heeft en dat hij anderhalf jaar geleden naaar Yorin FM ging uit pure wraak. Het ene moment werd de toen 52-jarige dj na twintig jaar dienstverband vanwege ’te oud’ afgedankt bij het publieke popstation 3FM, het andere begon hij vol goede moed aan zijn tweede jeugd bij de commerciëlen. Nu bekend is geworden dat concurrent SBS Yorin FM voor een onbekend bedrag heeft gekocht, is zijn radiotoekomst weer ongewis.

Echt druk maakt Westbroek zich niet. Op de radio grapte hij gistermiddag alweer luchtig dat hij een nieuwjaarskaartje van SBS had gekregen. Over het mislukken van Yorin FM, heeft hij een uitgesproken mening. “Het station heeft gezwalkt. Er is nooit gekozen voor een heldere lijn die is vastgehouden. In de tijd dat ik er bij zit is de muzikale koers van het station vijf keer veranderd. Vijf keer! Dodelijk.’’

Toen Westbroek begon bij Yorin FM, werd de zender in de markt gezet als een puur pop-rock station. Maandenlang werd dat in advertenties van de daken geschreeuwd. Met Stenders, Jensen en Westbroek moest Yorin FM dé tegenhanger worden van Radio 538, dat volop r&b-muziek en dance draait. Yorin zou zich juist uitsluitend op ‘volwassen popmuziek’ concentreren. “Maar de plaatjes waarvan we eerst hard riepen dat we ze nóóóooit zouden draaien, stonden een dag later juist pontificaal op het hoofdmenu.”

Westbroek uit scherpte kritiek op de leiding van Yorin FM. “Dan had zo’n leidinggevende weer eens een marktonderzoekje laten uitvoeren. En voor je het wist stond je dan Britney Spears aan te kondigen. En zo’n formulewijziging werd dan niet netjes aan de luisteraars medegedeeld. Nee, die plaatjes werden er een beetje geniepig tussendoor gedraaid. Luisteraars konden daar geen touw aan vastknopen. Had je ze eindelijk veroverd, dan joegen we ze eigenhandig weer weg.”

Westbroek gelooft in een station waar de dj weer meer over de muziek te zeggen heeft. “Radiostations draaien allemaal muziek volgens een vast format. Met als gevolg dat een generatie dj’s is opgegroeid die over van alles en nog wat zit te leuteren, behalve over de plaatjes die worden gedraaid. Ze hebben geen enkel gevoel meer met de muziek. Terwijl bekend is dat muziek nog altijd dé reden is voor mensen om voor een bepaald station te kiezen. Daar wringt dus iets.” Ook denkt Westbroek dat het tijdperk met enorme salarissen voor dj’s voorbij is. [JS/Radio.NL]