Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: maandag 27 november

De Nederlandse krantenmarkt lijkt zich te herstellen. De komende vijf jaar zien er een stuk beter uit voor de betaalde dagbladen. Dat meldde PricewaterhouseCoopers (PWC) vrijdag op basis van eigen onderzoek. De PWC-onderzoekers verwachten dat het de komende jaren beter gaat met de kranten door de aantrekkende economie. Ook gaat de opbrengst per betalende lezer omhoog. Bovendien neemt het aantal 45-plussers toe, de belangrijkste lezersgroep van de betaalde kranten.

In 2001 en 2002 kromp de krantenmarkt op jaarbasis met meer dan 7 procent. In 2004 was dat 1,9 procent en vorig jaar bedroeg de krimp ‘nog maar’ 0,3 procent. Toen steeg de omzet uit abonnementen en losse verkoop met 1,4 procent naar 927 miljoen euro. Wel namen de advertentie-inkomsten opnieuw af, maar die afname was met 1,5 procent de lichtste in de afgelopen vijf jaar, stellen de onderzoekers vast. Lees verder

Telegraaf
Twee journalisten van De Telegraaf dreigen maandag achter de tralies te verdwijnen omdat zij weigeren hun bronnen in de AIVD-affaire prijs te geven. De rechter-commissaris eist dat de journalisten Bart Mos en Joost de Haas bekendmaken van wie zij staatsgeheime dossiers van de inlichtingendienst AIVD ontvingen. Lees verder

Berlusconi
Silvio Berlusconi is zondag onwel geworden tijdens een toespraak. Medewerkers die de Italiaanse oud-premier in elkaar zagen zakken snelden toe om hem op te vangen. Na een gehoor van aanhangers van zijn partij Forza Italia veertig minuten lang te hebben toegesproken over de centrumlinkse regering van Romano Prodi begon de 70-jarige Berlusconi langzamer te praten. Hij zei “En nu, neemt u me niet kwalijk, wordt de emotie me teveel, en ik…” waarbij hij het spreekgestoelte greep om niet om te vallen. Lees verder

Radio 2
Helmut Lotti presenteert op sinterklaasdag tussen 22 en 23 uur een speciale aflevering van “De Stemkroeg” op Radio 2. Het programma is al jaren een ontmoetingsplaats van crooners, songbirds, bigbands en orkesten. Lees verder

Tarzan
Ron is Tarzan. De 27-jarige oud-Idols kandidaat versloeg gisteravond zijn vier tegenstanders op de zinderende live auditie voor de meest begeerde rol van het komende seizoen. De popzanger, die op 15 april 2007 in het Fortis Circustheater in Scheveningen zijn première beleeft, ging helemaal uit zijn dak. “Ik had het echt niet gedacht. Te gek. Cool”, riep hij door Studio 22 in Hilversum. Lees verder

Kerkdiensten
Ooit was de kerkdienst op tv voor zieke mensen die toch een dienst willen bijwonen. Inmiddels vervangt de tv-dienst voor veel mensen een bezoek aan de kerk. Kijkcijferkanonnen kun je kerkdiensten op televisie niet noemen. Toch trekt de katholieke viering op televisie iedere zondagochtend bijna 100.000 kijkers. „En trouwe kijkers”, zegt pastor Peter Denneman, die samen met Joke Litjens de tv-diensten leidt. „Het zijn mensen die, heel anders dan de meeste kijkers, op tijd voor de televisie zitten, de hele uitzending uitkijken, meelezen in de liturgieboekjes en voor de tv een kaarsje branden.” Het Mediapastoraat ondervroeg voor het onderzoek God in je huiskamer 730 kijkers over de tv-kerkdienst van RKK en KRO. Met name vrouwen boven de 65 jaar bleken hieraan gehecht. Lees verder

VideoDemand
Terwijl de grote kabelaars flink investeren in interactieve televisie, zullen de inkomsten uit Video on Demand (VoD) de komende jaren gering zijn. Dat blijkt uit een rapport van Price Waterhouse Coopers (PwC). Pas na 2010 wordt er een ‘explosie’ van inkomsten uit Video on Demand verwacht. Lees verder

Mol
Een briljante zet.” Zo betitelde mediaondernemer John de Mol de zet van SBS6 om Natasja Froger het succesvolle programma ‘Hart in Aktie’ te laten presenteren na het vertrek van Wendy van Dijk naar RTL4. Ook Van Dijk zelf vindt het logisch dat Froger van haar het stokje overneemt. „Dit is echt iets voor jou”, zei ze tegen de 41-jarige vrouw van René Froger. Vanaf woensdag 29 november (20.30 uur) mag ze de hoge verwachtingen waarmaken. Lees verder

RTL Nieuws
Hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws is ontevreden over de peiling die zijn zender woensdag kort voor het sluiten van de stembussen bekendmaakte. Hij vindt de afwijkingen met de echte uitslag van de verkiezingen te groot. Volgens Taselaar geldt dat ook voor het onderzoeksbureau TNS Nipo en daarom wil hij met de onderzoekers om de tafel gaan zitten om te bespreken wat er fout is gegaan. Pas daarna zal hij zich eventueel beraden over de vraag of RTL Nieuws in de toekomst anders met peilingen om zal gaan. Volgens de zogeheten exit-poll zou het CDA de PvdA vier zetels voorblijven, in werkelijkheid gaat het om negen zetels. De SP zou uitkomen op dertig zetels en dat werden er 26. Lees verder

Jensje
Expeditie Robinson-deelneemster Olga Urashova is boos weggelopen na opnames voor de show van morgenavond van Robert Jensen. Tegen alle afspraken in, zoomde de spraakmakende presentator alleen maar in op Olga’s werkzaamheden als Playmate. “Wat een vervelende kerel is die Jensen!” Lees verder

Mediahype
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Haagse rechtbank in de Deventer moordzaak om het graf van de vermoorde weduwe te laten openen. Volgens het OM liet de rechter de media-aandacht een rol spelen in het vonnis. De fiscaal-jurist Ernest Louwes zit nu vijf jaar vast voor de moord. Onterecht, meent een groep vrijwilligers die onder leiding van opiniepeiler Maurice de Hond zijn onschuld proberen aan te tonen. De Hond meende, op basis van een getuigenverklaring van een voormalig beheerder van de begraafplaats, dat een andere man, Michael de J. daags na de begrafenis het moordwapen onder de grafsteen had verborgen. Niet Louwes, maar de klusjesman De J. zou de echte dader zijn. Lees verder

OpGespoord
Het TROS-programma Vermist wordt vanaf 19 januari niet tweewekelijks maar eens per week uitgezonden. Dit om de vrijdagavond van Nederland 1 nog sterker te maken, aldus een TROS-woordvoerster vrijdag. Lees verder

Militairen
Annemieke Schollaardt van Uruzgan.FM gaat in december naar Afghanistan. Het radioprogramma voor uitgezonden militairen wordt van 22 december tot en met 1 januari live uitgezonden vanaf de militaire bases Kandahar en Tarin Kowt. Lees verder

PCM
PCM wil zijn belang in het Algemeen Dagblad (AD) verkopen aan Wegener. PCM, uitgever van onder meer het NRC Handelsblad en Volkskrant, bezit 63 procent van het AD. De regionale uitgever Wegener heeft 37 procent van het AD in handen. De twee uitgevers gaan in overleg met elkaar over de voorwaarden van de verkoop, meldde Wegener vrijdag. Als prijs voor de fusiekrant circuleert een bedrag van ongeveer 120 miljoen euro. Lees verder

GPD
De 18 Nederlandse kranten die aangesloten zijn bij de Geassocieerde Persdienst (GPD) willen de berichten van het ANP voorlopig niet kwijt. De GPD speelt met het idee het contract met het ANP niet te verlengen, omdat het persbureau te duur zou zijn. De afgelopen maanden konden kranten als Het Parool, Twentsche Courant Tubatia en De Gelderlander als proef een goedkopere persdienst van de GPD gebruiken naast hun ANP-kopij. Lees verder

Google
De uitspraak in de tweede zaak die de Amerikaanse zoekrobot Google heeft aangespannen tegen Copiepresse, de vereniging van Waalse dagbladuitgevers, komt er pas begin 2007. Dat heeft een Brusselse rechter gisteren in kort geding beslist. Twee verenigingen van Waalse dagbladjournalisten en -fotografen, Sofam en Scam, hebben zich intussen teruggetrokken uit de zaak. Google heeft gisteren een overeenkomst gesloten met de twee verenigingen over het gebruik van hun artikels en foto’s. De details van de schikking zijn niet vrijgegeven. Lees verder

Laroes
NOS hoofdredacteur Hans Laroes is niet bang voor verlies van kijkers wanneer zijn journaal geen aandacht meer besteedt aan de stembuspeilingen. “Het ‘NOS Journaal’ is zo groot. We zullen er geen last van hebben. En al verliezen we wat kijkers. So, what. Belangrijker is dat het journaal minder hijgerig wordt en dat politici niet alleen nog maar op de peilingen reageren.” Lees verder

Ex deejay
Radio-dj Rob Stenders gaat bij Talpa het quizprogramma Stenders Late Vermaak presenteren. De show is vanaf dinsdagavond 2 januari te zien, meteen na een nieuwe serie van Joling en Gordon over de vloer. Dat heeft een woordvoerder van Talpa zaterdag bevestigd. De winnaar van Stenders Late Vermaak, krijgt geen dure prijzen, maar kan wel de George Baker-beker winnen. Twee teams spelen ongeveer vijf spelrondes. Een daarvan is Jan Peter’s popweetjes. Hierin stelt premier Balkenende zelf de vragen, die alleen met C, D, of A kunnen worden beantwoord. Lees verder

Giel
Radiomakers kenden Giel Beelen (29) recent voor de tweede keer de Marconi Award toe. Elke ochtend helpt Beelen een half miljoen Nederlanders op gang bij 3FM. ‘Radio538 biedt nul verrassing.’ De studio van 3FM dinsdagochtend. Giel Beelen laat Wouter Bos uit. De PvdA-leider heeft in Beelens ochtendshow met de deejay gesproken, maar weinig gezegd over mogelijke coalities, met Beelens grootvader annex weerman gediscussieerd over het gevaar van kwikthermometers en een vraag van een Sinterklaas in plat Haags accent beantwoord. Beelen is matig tevreden over de uitzending. Lees verder

Mexico
De voormalige Bossche piratenzender Radio Mexico is vrijdag begonnen met proefuitzendingen op een legale frequentie. Radio Mexico zal te beluisteren zijn op 94.1 MHz. Op deze frequentie was tot vrijdag het regionale house-station XFM te horen. Radio Mexico gaat, volgens haar direkteur Lex Hardink, voor 90 procent Nederlandstalige muziek draaien. Lees verder

Queen
Bohemian Rhapsody van Queen is dit jaar terug op de eerste plaats van de Top 2000 van Radio 2. Op de tweede plaats eindigde Boudewijn de Groot met Avond. Derde werd Hotel California van de Eagles. Vorig jaar stond Avond op de eerste plaats. In de jaren daarvoor voerde Bohemian Rhapsody steeds de lijst aan. Tot vrijdag 21.00 uur brachten bijna twee miljoen mensen hun stem uit op hun favoriete liedje. Lees verder

Zutphen
Om het Zutphense kabelnetwerk geschikt te maken voor digitale televisie gaat kabelexploitant UPC in de nacht van 5 op 6 december alle bestaande tv- en radiofrequenties wijzigen. Ook wordt het analoog aangeboden standaardpakket kleiner. Dat betekent in dit geval dat BBC World en Euronews verdwijnen. Lees verder