Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Omroepen verliezen monopolie tv-gidsen

De publieke omroepen moeten aan iedereen bekend maken wanneer zij hun programma’s uitzenden. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel van D66 en VVD die dat moet regelen. Het vrijgeven van de programmagegevens leidt ertoe dat de omroepen hun monopolie op de tv-gidsen verliezen.

Naast D66 en VVD zijn ook PvdA, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor het vrijgeven van de programmagegevens. Op dit moment krijgt alleen Veronica als niet-publieke omroep deze gegevens, zo meldt het vakblad Adformatie.

Onder meer de PvdA vindt wel dat de omroepen financiële compensatie moeten krijgen. Als er concurrerende gidsen komen, kunnen ze abonnees verliezen. De verminderde inkomsten mogen volgens die partij niet leiden tot slechtere programma’s van de omroepen. Voor CDA, SP en ChristenUnie is deze vrees reden om het wetsvoorstel te verwerpen. De SP denkt dat het verlies aan inkomsten 20 miljoen euro kan bedragen. “We zijn benieuwd naar de voorwaarden waaronder de gegevens vrij moeten worden gegeven”, reageert een woordvoerder van de publieke omroep (NPO). Hij wijst erop dat er geen Kamermeerderheid bestaat voor het gratis vrijgeven van de programma-informatie. [Adformatie/Radio.NL]