Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: maandag 31 maart 2008 (2)

Idols, De Lama’s, Dancing with the stars en nog tientallen andere programma-ideeën waren in het buitenland al een succes voordat ze in Nederland werden gemaakt. Maar succes elders staat niet garant voor succes in Nederland.

Zo wordt De Nieuwste Show (NPS/BNN) , een programma geïnspireerd op het succesvolle Amerikaanse The Daily Show, wegens te lage kijkcijfers na 3 april van de televisie gehaald. Hoe werkt dat precies met programma-ideeën uit het buitenland? Waarom wordt het één een succes en het ander niet? Lees verder

tv
Nee, het gaat niet om de tranen. Natuurlijk, onvermijdelijk wordt er gesnotterd in de KRO-studio als oude herinneringen bovenkomen en feestelijke herenigingen plaatsvinden. Maar dat is niet het hoogste doel van Ron Kas. ,,Het mooie verhaal achter een zoektocht. Daar gaat het me om,” zegt hij. ,,En natuurlijk de oplossing. Als binnen de twee uur van de uitzending degene die wordt gezocht, ook wordt gevonden.” De presentator van de moeder aller emo-programma’s, zoals je het al 37 jaar lopende populaire radioprogramma Adres Onbekend wel kunt noemen, deinst licht verontwaardigd terug als de term ‘emo’ valt. Voor hem staat dat gelijk aan smakeloze exploitatie van menselijk leed dat zo expliciet mogelijk wordt uitgeserveerd. Dat de luisteraar of kijker ongegeneerd een blik gunt in de donkerste spelonken van de menselijke ziel. En juist dát wil hij met zijn programma onder geen enkel beding nastreven. Lees verder

EK
Het EK voetbal in juni wordt het eerste live evenement in hoge resolutie op de Nederlandse tv. Kijkers en kabelaars zijn klaar voor HD-tv. Nu de omroepen nog. HD-tv maakte bij het WK voetbal in 2006 een valse start. De uitzendingen waren te zien in de superieure kwaliteit die High Definition televisie oplevert, maar slechts 20.000 mensen konden dat ook. De kastjes van kabelaar UPC waren niet op tijd klaar en slechts weinigen hadden een geschikt scherm. Anno 2008 zijn er ruim voldoende tv’s (twee miljoen en dat aantal groeit dagelijks) die het HD-signaal aankunnen. Ook de kabelaars en de satellietzender CanalDigitaal zijn er helemaal klaar voor. Zelfs de NOS heeft studio 7 samen met Sony omgebouwd naar HD, maar dan alleen voor het EK en de Olympische Spelen. Lees verder

NVJ
De Nederlandse journalistenvakbond (NVJ) heeft Geert Wilders per brief gevraagd zijn film Fitna aan te passen. Dat liet algemeen secretaris Thomas Bruning vrijdag weten. De NVJ is door zijn Deense equivalent DUJ ingeschakeld, omdat Wilders het copyright van cartoonist Kurt Westergaard zou hebben geschonden. Een tekening van de Deense cartoonist is te zien in Fitna, maar Westergaard heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Het was nooit zijn bedoeling dat de cartoon zou worden gebruikt voor politieke propaganda. DUJ en de tekenaar hebben de NVJ gevraagd in Nederland juridische stappen te nemen. Wilders heeft tot maandagmiddag de tijd om te reageren op de brief. Doet hij dat niet, dan volgt een kort geding. Lees verder

Failliet
Tv-producent FAN zit even krap bij kas vanwege een conflict met RTL over het uitzenden van programma’s als Woon & Klusmagazine, Tuinmagazine, AutoXperience en MotorXperience. Daarom zijn schuldeisers niet betaald onder wie het personeel. In brief aan zakelijke relaties zegt het bedrijf binnenkort uit de financiële problemen te zijn. RTL 5 besloot onlangs de programma’s van FAN niet meer uit te zenden omdat de tv-producent uit Laren zelf een tv-kanaal gaat beginnen met de programma’s die het via RTL uitzond. Volgens de directie van FAN stopte sponsors en adverteerders vervolgens direct hun betalingen aan FAN waardoor het bedrijf nu in de financiële problemen zit. Lees verder

Songfestival
De Avro is weer op zoek naar jonge talenten die met hun zelfgeschreven liedje mee willen doen aan het Junior Songfestival. Nieuw is de online auditie waarmee deelnemers extra kans maken op een plaatsje in de volgende auditieronde. Bezoekers van juniorsongfestival.avro.nl kunnen ingestuurde auditiefilmpjes bekijken en hierop stemmen. De vier hoogst genoteerden in de competitie, die nog niet uitgenodigd zijn door de Junior Songfestival-jury, mogen alsnog auditie doen. Alle liedjes moeten uiterlijk 9 april binnen zijn. Lees verder

Webstreams
Het moet een van de grootste webstreams uit de Nederlandse geschiedenis worden: een liveverslag van een conferentie voor en door geeks vanuit Amsterdam. Eerder was al bekend dat het populaire Amerikaanse web-tv-programma Diggnation vanaf The Next Web wordt uitgezonden. Op deze conferentie komt een aantal kopstukken bijeen om te praten over de laatste ontwikkelingen op internetgebied. De Amsterdamse aflevering van Diggnation zal live worden uitgezonden op het techblog Techcrunch, zo vertelt Patrick de Laive van The Next Web tegenover NU.nl. Hiervoor is contact gezocht met de NOS, die het platform gaat leveren. Dit is hetzelfde platform dat eerder gebruikt werd voor massale evenementen als de Olympische Spelen en grote Touretappes. Lees verder

BBC
De Britse omroep BBC is de dossiers kwijt van meer dan 430 medewerkers die naar de Olympische Spelen in Peking gaan. De dossiers bevatten veel persoonlijke informatie over de verslaggevers. De BBC vreest dat de informatie is gestolen en heeft de politie ingeschakeld.De omroep houdt er rekening mee dat de dossiers zijn gestolen om de omroep in verlegenheid te brengen vanwege het aantal medewerkers dat het naar de Spelen stuurt. Dat is al lang onderwerp van discussie. Een intern onderzoek heeft de dossiers, die twee weken geleden verdwenen, niet boven water gebracht. Lees verder

Televisiecarrière
Na het nare einde van haar televisiecarrière richt Angela Groothuizen (48) zich weer op haar eerste liefde, muziek. De zangeres praat openhartig over haar nieuwe album, bekend zijn, ouder worden, de Dolly Dots en haar slecht bevallen avontuur bij Talpa. Melk en honing. Ik heb niet het idee dat het al twaalf jaar geleden is dat ik voor het laatst een soloplaat uitbracht. Er is in de tussentijd zoveel gebeurd. Mijn beste vriendin stierf, ik kreeg daardoor letterlijk een brok in mijn keel. Die verdween niet. Het was een cyste op mijn stembanden. De operatie ging niet goed. Ik dacht dat ik het mooiste wat ik had, mijn stem, voorgoed was kwijtgeraakt. Ik heb lang niet kunnen zingen. Dat was een drama voor me. Lees verder

Onbekend
Het KRO-radioprogramma Adres Onbekend en het AD slaan de handen ineen bij het herenigen van mensen die elkaar uit het oog zijn verloren en graag weer contact met elkaar willen hebben. Dat staat zaterdag in het AD. Onder de naam Adres Onbekend verschijnt voortaan elke zaterdag een pagina in de krant waarop een zaak onder de aandacht gebracht wordt, die dan een dag later op de radio te beluisteren is. Adres Onbekend wordt al meer dan 36 jaar uitgezonden op de radio, tegenwoordig op Radio 2. Lees verder