Search
Close this search box.

Het Radio.NL maandoverzicht van februari 2008

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren. Vandaag de maand februari 2008.

Peter R de Vries: kijkcijferkanon
Zelden tv nieuws hier in het maandoverzicht, maar voor 7 miljoen kijkers maken we een uitzondering. Ter vergelijking, het best bekeken tv programma van 2007 had 3,4 miljoen kijkers. Peter R. de Vries had via een dubieus figuur met behulp van een zakje wiet iets wat op een bekentenis leek uit Joran van der Sloot gekregen. Niet interessant voor justitie, maar wel natuurlijk voor de Amerikaanse media die met alle geweld het nieuws sprongen en hem in een dagje interviews helemaal tot pulp gebeukt hadden.

ABC kocht de exclusieve rechten, en betaalde daar ongetwijfeld ruim voor, maar de Vries had niet helemaal door dat exclusief in Amerika exclusief betekent, waardoor de andere zenders hun korte clipjes van internet moesten plukken. Ook mocht hij daardoor niet naar Oprah, maar gelukkig wilde Larry King hem wel nog hebben. Ook al heeft Larry dagelijkse minder kijkers dan NOVA.

De invloed van de Vries rijkt nog verder, want de U2, Coldplay en Radioheadmuziek uit de uitzending was even net zo veel gevraagd als de Vries. Tot slot trapte de Vries nog een relletje bij ‘De Wereld Draait Door’ door presentator van Nieuwkerk erop te wijzen dat hij afspraken had geschonden over de inhoud van hun babbeltje in het tv-programma. Van Nieuwkerk deed alsof zijn neus bloedde, maar sindsdien is het gratis prijsschieten op het programma door ontevreden gasten.

Sander de Heer ontwaakt op Radio 2
Sander de Heer verschuift zijn ochtendprogramma van het weekend van 3FM naar de weekdagen van Radio 2. Dat is geen onbekend terein voor hem want ooit deed hij de ochtendshow op radio 538. Eveneens interessant is dat Sander niet alleen met opvolger Edwin Evers moet concurreren, maar ook met zijn voormalige baas Ruud de Wild en collega Jeroen Kijk in de Vegte die vanaf 10 maart Jeroen van Inkel vervangen in de morgen van Q-music. Sander neemt zijn nieuwslezer Peter de Vries, zonder R, mee van 3FM naar Radio 2.

Buitenlands nieuws
– Het Vlaamse 4FM gaat van start met een eigen nieuwsshow in de ochtend. Het wil hiermee de concurrentie aan gaan met Radio 1 en 2.
– Global Radio aast op het Engelse GCap Media. Mocht de overname niet doorgaan, dan staakt GCap Media haar investeringen in Digital Audio Broadcasting (DAB). Hierdoor verdwijnen mogelijk weer drie digitale landelijke stations uit de ether.
– Radioveteraan Tony Blackburn gaat aan de slag bij Smooth Radio in Londen, terwijl de Duitse radiolegende Elmar Hörig aan het werk gaat bij Radio Köln.
– Ryan Seacrest zal vanaf komend voorjaar ook in de middag op de Amerikaanse radio te horen zijn.
– De conservatieve Talkshowpresentator Rush Limburgh weet zich weer in de kijker te spelen, ditmaal door te flirten met de democraten.
– Ondertussen is er in Ierland en Noord-Ierland veel ophef ontstaan over het plan van de publieke omroep RTE om haar uitzendingen via de middengolf te staken.

De transfertombola
– Edwin Ouwehand is eindelijk vast aangenomen bij Radio 10 Gold. Hij viel al regelmatig in en was daarvoor te horen op RTL, Yorin en Veronica FM.
– Timur Perlin volgt Sander de Heer op in de weekendochtenden van 3FM.
– Jeanne Kooijmans, vroeger van de Breakfast Club, en tegenwoordig van Radio 5, krijgt er een programma bij op Radio 2: Déj� Vu, iedere zaterdagavond van 20-23 uur.

Kort nieuws
– 100%NL had een week van de liefde met op Valentijnsdag de ‘Liefdesliedjes Top 100’. Jan van Veen was op verschillende zenders te horen. En ook TMF Radio deed mee aan de Valentijnsgekte. Classic FM besteedde aandacht aan de Oscars met filmmuziek.
– Het Veronica spelletje ‘Raad waar die staat’ vierde zijn 1000e aflevering. De Top 40 had zijn 2222e uitzending. Lingo had zijn 4000e aflevering, en Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Coen Swijnenberg lostten nog een Serious Request belofte in door mee te spelen.
– Het is geweldig Jim! Tell Sell maakt een doorstart! Het is alsof er niets gebeurd is.
– De AM 675, voorheen van Arrow Classic Rock, is overgenomen door Radio Maria. Deze katholieke niet-commerciele zender is de eerste Nederlandse versie van een vooral uit Italie afkomstig wereldwijd netwerk.
– Vorige maand ging Veronica naar de sneeuw, deze maand volgden Gijs Staverman van Q-music en Bart Arens van TROS 3FM.
– Een nagekomen 2007 verkiezing: Willem Holleeder is de nieuwspersoon van afgelopen jaar. Volgens scholieren uit het voortgezet onderwijs dan. Zal die blij mee zijn.
– De verkoop van de voetbalrechten verloopt lastig. De Eredivisie wil dat de zondagavondsamenvattingen pas om 8 uur beginnen, maar de omroepen denken dat dat kijkers kost, en boden flink onder de prijs die de Eredivisie in gedachte had.
– Veronica zendt de 90s Top 590 uit.
– DJ Tiësto wint de BUMA Export prijs als meest verkopende Nederlandse artiest in het buitenland.
– In een vlaag van verstandsverbijstering hebben de BUMA/STEMRA en de SENA het idee gekregen dat het bundelen van hun rekeningen efficiënter zou zijn voor muziekgebruikers zoals radiostations. De EU wil dan weer dat muziekanten langer dan 50 jaar rechten kunnen blijven innen over hun muziek.
– De NMO heeft er alle vertrouwen in dat ze zendtijd houdt, ondanks de beweringen van NOVA dat de omroep in handen is van uiterst conservatieve moslims.
– Voormalig progressief en moleculair geneticus en huidig minister van Media Plasterk vindt met de Christenunie dat sexreclames op tv moeten verdwijnen.
– De Radio 2 week van de jaren 60 week trok 3 miljoen luisteraars. Da’s 800.000 meer dan vorig jaar. Eens kijken of Radio 5 dat volgende maand kan overtreffen.
– In Eindhoven en omstreken kun je weer luisteren naar Royaal FM en Radio Decibel, dat weer niks te maken heeft met het Amsterdamse Decibel waar Edwin Diergaarde zijn Ministry of Beats voortzet.
– Rob Stenders beweert in zijn boek ‘Leesvermaak’ dat Edwin Evers een clausule tegen Robert Jensen in zijn contract heeft. Evers ontkent. Evers is wel op zoek naar een PA voor tijdens zijn uitzendingen vanaf de Olympische Spelen in Peking. En de Telegraaf schrijft dat Evers kotst van bands zoals Bløf die niet mee willen. 
– Slam FM en Radio 538 grossieren middels Armin van Buuren en DJ Tiësto in de prijzen bij de International Dance Music Awards in Miami. Samen hebben ze 8 nominaties.

Luistercijfers
Weinig spannends deze maand. Radio 2 neemt een maand later dan verwacht de nummer 1 positie over van Radio 538.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Tot volgende maand [VRR/Radio.NL]