Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jami wil anti-islamfilm uitzenden in Midden-Oosten

Ehsan Jami is in gesprek met een omroep in het Midden-Oosten om er zijn anti-islamfilm uit te zenden. “Wat zou het prachtig zijn als daar een discussie kwam over normen en waarden en de grondrechten van de mens”, zegt hij vrijdag. De oprichter van het comité voor ex-moslims wil verder niets kwijt over de zender.

Jami is van plan de animatiefilm ‘The life of Mohammed’ op 20 april wereldkundig te maken. Actualiteitenrubriek Netwerk zei woensdag een fragment van de film gezien te hebben. Daarin loopt de profeet Mohammed met zijn 9-jarige vrouw Aisa hand in hand op weg naar de moskee om haar daar te ontmaagden. In moslimkringen is het een groot taboe om alleen al de profeet uit te beelden.

De antikoranfilm van Geert Wilders is ook Jami niet ontgaan. Het gemeenteraadslid uit Leidschendam-Voorburg heeft gemengde gevoelens over ‘Fitna’. Het eerste deel, waarin verzen uit de koran worden getoond, zit volgens Jami ‘goed in elkaar’. Hij noemt het tweede deel, waarin de PVV-voorman een toekomstbeeld voor Nederland schetst, ‘suggestief’. “Dat is zijn visie. Dat lijkt op partijpropaganda.”

Het raadslid stelt dat hij in ‘Fitna’ de oplossingen mist voor de problemen waaraan de islam ten grondslag ligt. Jami zegt dat zijn eigen film, die inzoomt op de overlevering van de profeet Mohammed, daar wel op ingaat. “Ik laat zien hoe we met die problemen moeten omgaan. Ook is mijn film internationaler dan die van Wilders”, zegt Jami.

“Ik wil aantonen hoe de perversiteit van Mohammed wordt weerspiegeld in onze ‘way of life’. Maar ik ben niet zo naïef om te denken dat ik de problemen van een wereldideologie in een dag kan oplossen”, verklaart de ex-moslim. “Ik wil vooral de discussie open houden en met mensen in gesprek te gaan. Het is niet zo dat mensen zand drinken omdat ze geen water hebben. Ze kennen het verschil niet. Ik hoop in alle nederigheid dat ik daaraan een steentje kan bijdragen.”

Jami liet ook weten dat hij nog steeds het voornemen heeft aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 mee te doen. “Ik kan nog niet zeggen voor welke partij. Ik denk dat ik daar volgend jaar mee naar buiten kom.” [Novum/Radio.NL]