Het Radio.NL jaaroverzicht van: juni 2010

Radio.NL publiceerde ook in 2010 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2010 en begin 2011 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand juni 2010 met de transfertombola, kort nieuws, buitenlands nieuws en de luistercijfers.

WK Radio items
Het WK voetbal begon, en de gehele radiowereld stortte zich op het evenement. Vrijwel iedere radiozender had een WK-columnist of spelletje. Het aantal items werd gedurende het WK dankzij het succes van Oranje alleen maar groter. Een bloemlezing in het maandoverzicht van juli. De luistercijfers en kijkcijfers van de wedstrijden braken record na record.

Tranfertombola

– WNL nam zijn eerste presentatoren aan. Petra Grijzen werd bij BNR weggehaald, en Alex de Vries bij de Telegraaf.
– Eva Jinek werd invalpresentatrice bij ‘Met het Oog op Morgen’.
– De immer liefkijkende Mariëlle Tweebeeke neemt de plek in van Eva Jinek bij het Nieuwsuur. Het is te hopen dat de NOS haar het geflirt van Balkenende niet kwalijk neemt.
– Jan-Willem Roodbeen gaat van de EO naar de AVRO. Voor de AVRO gaat hij een middagprogramma op Radio 2 maken zodra Hans Schiffers met het nieuwe seizoen naar het weekend vertrekt.
– Maurice Verschuuren gaat invallen bij Q-music in het weekend.
– Nogal verassend heeft Radio Veronica Robert Jensen aangetrokken voor de ochtendshow. Rick van Velthuyen blijft in het weekend.
– 538-jock Joey Hereman werd geroyeerd bij Radio Markant wegens slecht gedrag tijdens een jubileumuitzending.
– Margriet Vroomans gaat De Ochtend van 4 presenteren. Annette van Trigt vertrok wegens drukke tv-werkzaamheden.

Buitenlands nieuws

Vlaanderen
– Bij de VRT werd op 9 juni een dag lang gestaakt. Met de staking willen de vakbonden duidelijk maken dat 65 miljoen euro extra bezuinigen afbraak doet aan de Vlaamse openbare omroep.
– Over geld en de VRT gesproken. De ombouw van Donna naar MNM kostte de omroep in totaal 365.000 euro.

Duitsland
– Radio Paradiso in Berlijn raakt definitief zijn frequenties kwijt aan Oldiestar. Volgens de mediaraad is het programma-aanbod van Paradiso onvoldoende.

Denemarken
– Pop FM, een samenwerking tussen SBS Radio en uitgeverij Berlingske, mag de komende acht jaar uitzenden op het regionale kavel FM6.
– Radio 100FM middagdeejay Lars Johansson heeft live op de zender het Wilhelmus gezongen nadat Denemarken verloor van Oranje. De deejay had namelijk een weddenschap verloren van Radio 538 deejay Frank Dane.

Verenigd Koninkrijk
– Global Radio zet het mes in de programmeringen van Heart en Gold. Het lokale popnetwerk Heart fuseert tot 15 regionale stations, terwijl het oldiesnetwerk Gold terug gaat van 26 naar drie edities.

Verenigde Staten
– Bijna drie jaar na de terugkeer van CBS FM is het nu eindelijk weer eens goud voor de oldieszender. Na 16 jaar mag CBS FM zich eindelijk weer eens het populairste radiostation van New York City noemen.

Kort nieuws

– Het gebruikelijke verkiezingsdebat ging dankzij de onzekere verkiezingsuitslag niet door. Alleen Geert Wilders kwam opdagen voor een tête-� -tête met Paul Witteman.
– Q deed een Foute 111. Radio 5 had een Tom Jones dag. 100%NL had een strandfeest in Bloemendaal. 3FM had een Mama Appelsap Top 50 met liedjes waar rare teksten in gehoord worden. Radio 2 had een Musical Top 50. De Zomerse 50 werd voor de tiende keer uitgezonden. Ook dit keer op ruim 150 lokale radiostations in Nederland en België.
– De nieuwe omroep Powned begon op internet en op de websites van de NPO met proefuitzendingen, terwijl de omroep officieel nog geen onderdeel van de NPO is.
– Radio 4 en Radio 5 scoorden goed met hun Top 400 en Week van de jaren 70.
– 55+’ers blijken Radio 5 steeds vaker te vinden.
– Ruud de Wild was de enige ochtendshow waar alle lijsttrekkers langskwamen voor de verkiezingen.
– De geldproblemen bij GrootNieuwsRadio blijven maar voortduren. De zender slaagt er maar niet in genoeg donateurs aan te trekken op de 1008 AM.
– De financiële crisis is goed te voelen bij radiostations. De bestedingen zakten met één zesde, en da’s meer dan het gemiddelde over alle media.
– Het Agentschap Telecom heeft aangekondigd om radiopiraten harder te gaan aanpakken. Dwangsommen gaan oplopen tot 33.000 euro.
– Radio 4 zond een midzomernachtconcert uit.
– Claudia de Breij verdween een tijdje van 3FM vanwege een operatie.
– 100%NL trapte de zomer af met een Zomer Top 50.
– VVD was geïrriteerd over een aantal zogenaamde propagandaspotjes op de publieke omroep, waarin de publieke omroep zichzelf op de borst klopte.
– Skyradio kapte al na een half jaar met de 90s @ 9.
– Knooppunt Kranenbarg krijgt er één uur bij in het nieuwe radiozeizoen.
– Het wassenbeeld van Edwin Evers werd onthuld.
– De Wereldomroep zorgde er weer voor dat Radio Tour de France over de hele wereld te horen was.
– Henk van Hoorn heeft een lintje gekregen bij zijn pensioen. Hij presenteerde jarenlang ‘Met het oog op morgen’ en werkte daarvoor op de nieuwsredacties van de VARA en VPRO.
– De stille ramp die eind dit jaar aandacht zal krijgen tijdens 3FM Serious Request is kinderen met HIV.
– De TROS schopte Cornald Maas eruit vanwege een tweet waarin Maas Sieneke, Joran van der Sloot en de PVV grappige exportproducten van Nederland noemde.

Luistercijfers

Radio 6 zakt van 16 naar 19, Kink stijgt van 19 naar 17 en komt daar gelijk met het zakkende Arrow Jazz. Decibel, BNR en Arrow Rock op 16 t/m 14. Slam stijgt een plekje naar 12 en komt gelijk met Classic FM. De rest van de lijst is onveranderd met Radio 4, 10, 100%NL, Radio Veronica, Q-music, Radio 1, Skyradio, 3FM en Radio 2. Radio 538 is en blijft de best beluisterde zender van Nederland.