De Avro zendt aanstaande donderdag (21 maart) om 21.35 uur op Nederland 3 een documentaire uit over 538 deejay Ruud de Wild, van maandag tot en met donderdag te horen tussen 16.00 en 19.00 uur. In het tv-programma ‘Up Close’, het kunstprogramma van de Avro, vertelt de middagdeejay over zijn hele leven, onder andere over zijn werk als deejay en schilder, maar ook als vader.
In de documentaire Up Close krijgt de kijker een beeld van de persoon Ruud ‘die eindelijk durft te zijn wie hij is’. Maar wie is Ruud de Wild eigenlijk?
Schilder
Als schilder zet hij zich af tegen de Nederlandse incrowd en subsidiecultuur waarin kunst met een grote K wordt geschreven. Zijn eigen werk, waarin typografie en bekende songteksten het vertrekpunt zijn, is hot. De doeken worden wereldwijd verkocht en een ‘De Wild’ van formaat doet inmiddels meer dan € 15.000,-. Als autodidact durfde hij lange tijd niet met zijn werk naar buiten te treden als ‘de zoveelste Bekende Nederlander die zo nodig moet kwasten.’ Het succes geeft hem echter het zelfvertrouwen om als een ‘echte kunstenaar’ door het leven te gaan.
Auschwitz
Als deejay wordt hij verafgood of verguisd en zijn beslissing om een live-uitzending vanuit concentratiekamp Auschwitz te maken was goed voor keiharde kritiek in de traditionele media en op internet. Achter zijn ogenschijnlijk provocerende keuze zit echter de motivatie van een vader die zijn kinderen een document wil nalaten. In een ontroerende ontmoeting met Herman van Veen wordt duidelijk waarom.
Volkert van der G
‘En dan is het ineens 10 jaar later na die XXXdag in mei 2002’, zo begint een korte brief die Ruud de Wild in de documentaire schrijft aan Volkert van der G. Van der G. was degene die Fortuyn op 6 mei om 6 over 6 met 6 kogels vermoordde… Met het schrijven van deze brief sluit Ruud de Wild definitief een tijdperk af.
‘Schilder, DJ of VJ? Het is allemaal geldingsdrang. Ik ben eeuwig op zoek naar erkenning.’ Zo typeert Ruud de Wild zichzelf en zijn werk. De kijker ziet een talentvolle en succesvolle alleskunner die eigenlijk het liefst met vrouw en kinderen thuis aan de eettafel zit. [Radiowereld.NL]