Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kavel A7 naar 100%NL

[Update] Het ongeclausuleerde FM-pakket kavel A7 gaat naar Ad Venture Radio B.V. (AVR). Deze onderneming is een volle dochter van RadioCorp B.V.; exploitant van het landelijke commerciële FM-radiostation 100%NL.

100%NL krijgt er dus een tweede radiostation bij, dat binnenkort in een groot deel van Nederland op de FM te ontvangen zal zijn, en in heel Nederland via DAB+.

Wat er precies op zal worden uitgezonden, is nog niet duidelijk. Volgens directeur Herbert Visser van 100ProcentNL wordt vanaf nu heel hard gewerkt aan het zo snel mogelijk in de lucht brengen van dit FM-pakket, en zal nadere informatie zo spoedig mogelijk volgen.

 

Foto: directie van 100%NL van links naar rechts: algemeen directeur Carlo de Boer, directeur en oprichter Herbert Visser (midden) en mede-oprichter Christo Grozev.

Kavel A7 heeft sinds de zomer van 2009 leeg gestaan. Het landelijke FM-netwerk was vanaf 2003 in gebruik door achtereenvolgens Yorin FM, Caz en Arrow Classic Rock. Die laatste ging ermee failliet, omdat het rockstation de jaarlijkse verplichting van –destijds- 4 miljoen euro niet kon opbrengen. Ook voor de beide voorgangers van Arrow verloren vele miljoenen euro’s met dit kavel.

Een eerdere verdeling in 2011 mislukte, omdat de Minister van Economische Zaken een minimumbedrag vroeg van 17.5 miljoen euro voor de vergunning die zes jaar zou duren. Eën aanvrager (Radio Unique) bleek wel bereid te zijn het bedrag te betalen; maar had helemaal geen geld. De ander, de huidige winnaar Ad Venture Radio B.V., vond het bedrag van 17.5 miljoen veel te hoog en stelde dat de Minister geen bedragen mocht vragen waar een gebruiker van frequenties alleen maar verlies mee kan lijden. De Minister besloot vervolgens om geen van de aanvragers kavel A7 te vergunnen. De rechtszaak die AVR tegen de afwijzing in 2011 heeft aangespannen loopt nog.

In maart van dit jaar maakte de Minister bekend dat ie kavel A7 zou gaan veilen. AVR spande tegen dit besluit een rechtszaak aan, omdat de firma van mening is dat die niet had mogen plaatsvinden. AVR eist immers dat de vergunning met terugwerkende kracht per 1 september 2011 aan haar wordt gegeven. Toch blijkt AVR wel aan de veiling van de afgelopen maanden te hebben meegedaan en ook het hoogste financiële bod te hebben uitgebracht. Wel komt het nu door AVR betaalde bod niet in de buurt van de 17.5 miljoen euro die het Ministerie van EZ twee jaar geleden nog vroeg voor het landelijke ongeclausuleerde FM-pakket. Naar verluidt heeft AVR in de huidige veiling. minder dan één miljoen euro betaald voor kavel A7. [Radiowereld.NL]