Search
Close this search box.

AT onderzoekt regiogerichtheid programma RADIONL

Het Agentschap Telecom (AT) voert momenteel een groot onderzoek uit naar de regiogerichte programmering van meerdere kavels van de volkszender RADIONL. Dit laat de telecomwaakhond weten aan de website Radio.NL. Gekeken wordt of RADIONL voldoet aan het verplichte percentage aan regiogerichte programma’s op meerdere kavels.

Gerechtelijke uitspraak
Begin april heeft RADIONL zijn programma moeten regionaliseren. Dit naar aanleiding van een zaak die aangespannen was door de landelijke radiozender 100% NL. Het was de zender een doorn in het oog dat via 30-tal regionale FM-frequenties een semilandelijk programma werd uitgezonden door RADIONL. Het enige onderscheid op de verschillende frequenties waren de reclameblokken.

Nadat College van Beroep voor het bedrijfsleven al in juni 2012 oordeelde dat RADIONL de regionale frequenties niet mag gebruiken voor een semilandelijk programma, duurde het nog tot begin 2014 voordat het AT de volkszender sommeerde om zijn programma te gaan regionaliseren.

Sindsdien zendt RADIONL in vier verschillende edities uit: een gepresenteerde editie op de frequenties in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en een deel van Noord-Holland en drie non-stop edities in respectievelijk Noord-Brabant, Amersfoort en Friesland/Den Helder.

64% Regiogerichtheid
Bij de redactie van de website Radio.NL kwamen echter berichten binnen dat de volkszender zich op sommige kavels niet aan het verplichte percentage aan regionaal gerichte programma’s zou houden.

Bij de verdelingen van radiofrequenties in respectievelijk 2003 en 2008 moesten gegadigden een percentage van de zendtijd opgeven die ze zouden gebruiken voor regiogerichte programmering. De partij met het hoogste programmatische bod; kreeg het kavel.

RADIONL-directeur Nico Silvius vroeg in 2008 alle beschikbare regionale FM-frequenties aan met een programmatisch bod van 64% regiogerichte programmering. Omdat dat met afstand het hoogste programmatische bod was, kreeg hij ze vrijwel allemaal. RADIONL maakt daarnaast ook gebruik van frequenties van andere vergunninghouders, zoals bijvoorbeeld Telecom Vision (Hotradio), Oostelijke Mediagroep (Keizerstad FM) en Several Media (Magic FM). Voor die frequenties gelden lagere percentages, omdat de programmatische biedingen van gegadigden voor de regionale kavels bij de verdeling in 2003 een stuk lager lagen dan wat Silvius bood in 2008.

Het AT besloot eerder dit jaar de regionale FM-kavels te koppelen aan een regionale DAB-multiplexen. Waar eerst een programma voor 64% regiogericht moest zijn voor bijvoorbeeld de regio Zutphen (89.9 FM), mag dit programma nu (ook) voor 64% regiogericht zijn op het hele gebied dat met de regionale multiplex kan worden bereikt. In het geval van Zutphen is dit de multiplex voor de vier noordoostelijke provincies.

Omdat bijvoorbeeld ook Winterswijk (94.3 FM) binnen dezelfde multiplex valt en voor deze zender ook 64% regiogericht zijn geldt, mag op de frequenties in Zutphen en Winterswijk hetzelfde programma worden uitgezonden. Op kavels waarvoor minder regiogerichtheid geldt, mag hetzelfde programma eveneens uitgezonden worden, mits de verplichte hoeveelheid regiogerichtheid wordt gehaald.

In Den Helder (96.0 FM) zendt RADIONL echter sinds enige tijd weer het gepresenteerde programma uit, dat ook via de overige frequenties in Noord-Holland (waaronder Alkmaar 104.2 FM) en alle frequenties in de vier noordoostelijke frequenties (waaronder ook Winterswijk en Zutphen) wordt uitgezonden.

Voor de frequentie in Den Helder geldt echter ook dat 64% aan regiogerichte programma’s moet worden aangeboden. Echter valt Den Helder onder de regionale DAB-multiplex voor Friesland en de kop van Noord-Holland. En dus kan een voor 64% regiogericht programma voor Den Helder vrijwel onmogelijk gelijktijdig voor 64% regiogericht voor Zutphen en Winterswijk zijn.

AT onderzoekt programma
Het AT onderzoekt momenteel of RADIONL aan de eisen voldoet. In een reactie laat de telecomwaakhond weten: “Agentschap Telecom voert momenteel reeds een onderzoek uit naar de regiogerichte programmering van meerdere kavels van RADIONL, waaronder kavel B33 te Den Helder. Dit onderzoek loopt nog. Agentschap Telecom hecht eraan eerst het lopende onderzoek af te ronden.”

Mocht het AT daadwerkelijk een overtreding constateren, dan loopt RADIONL kans op een boete die kan oplopen tot 112.500 euro per overtreding.

Wat is regiogerichtheid?
Overigens loopt er nog een rechtszaak van 100%NL tegen het Commissariaat van de Media over wat nu eigenlijk regiogerichtheid is. Volgens de huidige regelgeving telt ook de muziek mee als regiogerichtheid als tenminste één bandlid uit de betreffende regio komt. Voorheen bestond regiogerichtheid alleen uit gesproken woord.

Zo telt bijvoorbeeld Tiësto nu mee als regiogerichtheid voor Noord-Brabant en Limburg, omdat de DJ in Breda geboren is. Platen van de Amerikaanse rockformatie Whitesnake tellen grotendeels mee als regiogerichtheid voor de Randstad, omdat gitarist Ad Vandenberg geboren is in Den Haag.

Door de huidige regelgeving is het nu dus mogelijk om zelfs met non-stop muziek een 64% regiogericht programma aan te bieden. Vervolgens heeft het AT er bijna een dagtaak aan om de playlists van radiostations te controleren. [Radiowereld.NL]