Gerard Ekdom definitief van 3FM naar Radio 2

[Update3] Gerard heeft op 3FM in zijn middagprogramma Effe Ekdom bekendgemaakt dat hij het Radio 2-programma tussen 6 en 9 uur zal overnemen van Sander de Heer. De startdatum is nog niet bekend, waarschijnlijk vanaf oktober. Daardoor zal de populairste deejay van 3FM de nationale popzender gaan verlaten.

Daardoor gaat er de komende maanden veel veranderen bij 3FM om de luistercijfers weer te laten stijgen. In februari werd ook al bekend dat Coen en Sander naar Radio 538 vertrekken. Daarvoor maakte Eric Corton en Claudia de Breij bekend dat ze stoppen bij de popzender.

Tessel van der Lugt, hoofd Radio BNN-VARA: ‘Met een doorgewinterde muziekliefhebber als Gerard hebben we een waardige opvolger gevonden voor Sander de Heer in de ochtend op NPO Radio 2.

Sander de Heer
Sander heeft dit acht jaar met ongelooflijk veel passie gedaan, waarvoor we hem enorm dankbaar zijn. Maar het laatste jaar krabte hij zich ook wel eens achter de oren over hoe lang hij zijn wekker nog op dit tijdstip wilde zetten. Met Gerard hebben we de gedroomde kandidaat voor de job. Ik weet zeker dat de luisteraars van Radio 2 hem heel snel in de armen sluiten.’

Gerard Ekdom: ‘Ik heb bij 3FM een belachelijk toffe tijd gehad. 17 TOP-jaren waarin ik alles uit de zender heb gehaald wat ik maar kon bedenken. En 3FM uit mij. Maar het is tijd voor een nieuwe stap, een nieuw hoofdstuk in mijn carrière. Een geweldige kans om op Radio 2 een compleet nieuwe ochtendshow te gaan doen, een avontuur waar ik erg veel zin in heb.’

Na de nodige los-vaste uurtjes heeft Gerard Ekdom sinds 2001 zijn eigen vaste plek op 3FM. Lange tijd presenteerde hij elke werkdag tussen 10 en 12 uur Nederlands eigen muziekinstituut Arbeidsvitaminen, maakte hij de Freaknacht en blies hij iedereen de werkweek uit met Ekstra Weekend. Sinds 2010 is hij tijdens de lunch te horen met Effe Ekdom. In al die jaren was hij een vaste bewoner van Het Glazen Huis.

“Bij het nieuws van Coen en Sander schoot er wel van alles door mijn hoofd,” vertelt Gerard Ekdom aan het AD. “Ik had nu ook de middag van 3FM kunnen doen.” Dus de plek van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. “Er is over gepraat, ik ben gepolst.”

Maar Ekdom koos voor niet voor 3FM. “Dat zou dan misschien voor twee jaar zijn. Ik doe het niet, stick to the plan. Ze moeten daar nieuw talent neerzetten.”

Daarnaast heeft hij ook met diverse commerciële radiostations gepraat. “Uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd. En mijn gevoel laat mij nooit in de steek. Radio 2 krijgt straks al mijn energie.”

Update
Gerard Ekdom: Weggaan bij 3FM, zoiets doe je niet! Dat gevoel had ik altijd. Eenmaal daar gewerkt ben je voor altijd prettig ‘verpest’. Het is net als die ene zin uit ‘Hotel California’ van The Eagles “You can check out anytime you like, but you can never leave”, heel ironisch ook nog de nummer 1 uit de Radio 2 Top 2000 van afgelopen december. Een zin die 100% klopt! In december 1998 kwam ik bij 3FM terecht, als broekie van 20 jaar. Vol ambitie om het te gaan maken daar. Heb me werkelijk het schompes gewerkt om te bereiken wat ik wilde bereiken.

Nachtenlang de ether vullen, vlieguren maken. IEDEREEN vervangen, alles pakken wat je pakken kunt, net zo lang tot ze NIET meer om je heen kunnen. Dat was mijn plan. Vakanties werden afgezegd, relaties liepen erdoor stuk, maar ik had een missie! Dus dat moest dan maar. Alles moest wijken voor de radio. Ik zat immers op 3fm! Dit wilde je toch, Ekdom? Dan doe je alles!

Het ging voorspoedig. Kreeg mijn eigen nachtprogramma, stroomde vrij snel door naar de dagprogrammering. Kreeg de Arbeidsvitaminen, die ik 9 jaar (!) heb gepresenteerd. Kreeg daarnaast ook nog vrijheid in de vrijdag Freaknacht wat ik meer dan 8(!) jaar met heel veel lol mocht doen!

En dan niet te vergeten nog het magistrale ‘Ekstra Weekend’, samen met Michiel Veenstra. 7 jaar lang was de vrijdagavond de tofste avond ooit! Een jongensdroom kwam op alle fronten uit.

Na 9 jaren was het tijd voor een nieuwe speeltuin en dat werd die heerlijke lunchshow ‘Effe Ekdom’, dat dit jaar inmiddels ook al het 5e jaar ingaat. Het zette me aan het denken. Hoe lang zit ik nou eigenlijk al op deze zender? 17 jaar dit jaar! Ook al voel ik me nog lang niet te oud voor 3FM, ik zat toch te denken aan mijn volgende stap.

Er begon vorig jaar iets aan me te knagen. Nu moet je weten dat ik een enorme gevoels-idioot ben. Mijn gevoel heeft me tijdens mijn radio carrière nog nooit in de steek gelaten. Er kwam iets op mijn pad wat maar niet uit mijn hoofd kon worden gezet: de ochtendshow op Radio 2. Een ochtendshow, iets wat ik nog NOOIT heb gedaan, los van invalbeurten.

Een stiekeme ambitie op een zender die steeds meer naar mij toe groeit: Radio 2. Ik had nog jaren door kunnen gaan op 3FM, maar daar barst het momenteel ook van het jonge talent dat ook een kans verdient. Mijn gevoel en mijn verstand zegt: het is tijd voor een nieuw hoofdstuk! En die uitdaging ga ik aan op Radio 2. Een station dat, net als 3FM, moet gaan verjongen.

Ik ga de ochtend eens effe lekker naar mijn hand zetten, ook daar fantastische muziek draaien, een hoop lol maken en beginnen aan een nieuwe bladzijde in de toekomst van uw discjockey. Een enorm spannend, nieuw avontuur. En daar heb ik erg veel zin in! [Radiowereld.NL]