CBb: Commerciële zenders betalen niet teveel voor hun FM-kavel

De commerciële radiostations Sky Radio, Qmusic en Radio 538 betalen niet teveel voor hun FM-vergunningen. Dit oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag. De radiostations stapten naar de rechter omdat zij het bedrag dat zij jaarlijks moeten betalen te hoog vinden.

Radio 538, Sky Radio en Qmusic betalen nu miljoenen euro’s voor hun FM-frequenties verdeelt over zes jaar. Een doorn in het oog is echter dat de overheid vorig jaar het FM-kavel A7 veilde voor een bedrag van ruim acht ton voor vier jaar. Op dit kavel zendt nu Radio 10 uit.

Ter vergelijking: Sky Radio betaalt 4,3 miljoen per jaar, Radio 538 4,4 miljoen en Qmusic 4,5 miljoen. Radio 10 daarentegen betaalt slechts 210.000 euro per jaar.

Sky, 538 en Q vinden dan ook dat zij teveel betalen. Het CBb wijst de kritiek echter af: “Omdat de vergunningen werden verlengd en niet worden geveild, kan de waarde van de vergunningverlening niet via marktwerking tot stand komen, en moest de minister de te betalen bedragen berekenen aan de hand van een economisch model.

Hierbij zijn verschillende keuzes denkbaar. De rechter treedt niet in de vraag welke keuzes het beste zijn, maar kijkt of de keuzes juridisch houdbaar zijn. De keuzes van de minister doorstaan deze juridische toets,” aldus het CBb.

Ook de kritiek van de drie radiostations dat het gelijke speelveld wordt verstoord door het lage bedrag van Radio 10 wordt afgewezen. “Het te betalen bedrag voor de verlengde vergunningen is berekend op basis van de situatie in 2011. De radiostations hebben hun vergunningen vanaf 2011 kunnen exploiteren.

Kavel A7 is in 2013 geveild en kon pas vanaf 2013 worden geëxploiteerd. Het College concludeert dat geen sprake is van een verstoring of beperking van de concurrentie door de bijdrage voor de radiostations te baseren op de situatie in 2011 en voor kavel A7 op de situatie in 2013.” [Radiowereld.NL]

Zie ook: Kosten zendvergunning Radio Veronica te hoog