Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mr. Blue Sky meest opbeurende plaat op Blue Monday

Maandag 18 januari is het Blue Monday, wetenschappelijk bewezen de meest depressieve dag van dit jaar. Daarom zendt Radio 10 op Blue Monday de ‘Feel Good Top 110’ uit. ‘Mr. Blue Sky’ van Electric Light Orchestra is wetenschappelijk aangetoond de plaat met het meest positieve effect op je gemoedstoestand.

Mr. Blue Sky meest opbeurende plaat op Blue Monday Dit is op verzoek van Radio 10 onderzocht door middel van wiskundige formules en hersengolfmetingen door wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Programmadirecteur Roland Snoeijer Radio 10: “Muziek heeft enorm veel invloed op je gemoedstoestand en daarom zendt Radio 10 deze dag de Feel Good Top 110 uit. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde hitlijst die ervoor gaat zorgen dat de luisteraars van Radio 10 zich deze dag goed voelen. Dat is het mooiste cadeautje dat we op zo’n depressieve dag aan onze luisteraars kunnen geven.”

De hitlijst met nummers waarvan je je beter gaat voelen is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Jolij ontwikkelde een formule die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft.

Dr. Jolij: “Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft. De platen die met de beste score uit de formule rollen test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek.

Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan had de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon.” [Radiowereld.NL]