“Verlengingsprijzen FM landelijke radio factor 10 lager”

De Landelijke commerciële radiostations gaan in de toekomst fors minder betalen voor hun FM-licenties dan nu het geval is. De nieuwe vergoedingen worden circa een factor 10 lager dan nu het geval is. Dit schrijft Minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

“Verlengingsprijzen FM landelijke radio factor 10 lager” Radio 538, Sky Radio en Qmusic betalen nu miljoenen euro’s voor hun FM-frequenties verdeelt over zes jaar. Sky Radio betaalt 4,3 miljoen per jaar, Radio 538 4,4 miljoen en Qmusic 4,5 miljoen.

Ook Radio Veronica betaalt miljoenen per jaar, maar het Collega van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde vorig jaar dat dit bedrag te hoog is. Een nieuw bedrag voor de periode 2011-2017 is nog steeds niet vastgesteld.

Radio 10 betaalt overigens al flink minder. Het station won de licentie voor kavel A7 tijdens een veiling in 2013 en betaalt nu 210.000 euro per jaar.

Nu Minister Kamp voornemens is de vergunningen van de landelijke commerciële radiostations met vijf jaar te verlengen in ruil voor meer investeringen in DAB+, dienen de licentiekosten voor de nieuwe verlengingsperiode opnieuw bepaald te worden.

Nieuwe prijzen factor 10 lager
Opnieuw wordt hiervoor het SEO-model toegepast, maar dan met geactualiseerde parameters. Inmiddels zijn de verlengingsprijzen in concept vastgesteld en bij wijze van informele consultatie aan de vergunninghouders toegestuurd.

De landelijke radiostations hoeven de komende jaren minder diep in de buidel te tasten. “De nieuwe waarden zijn aanzienlijk (circa een factor 10) lager dan de waarden die zijn berekend voor dezelfde vergunningen in 2011,” zo schrijft Kamp.

“Belangrijke oorzaken hiervan zijn onder meer de kortere verlengingsduur dan in 2011 (één jaar extra looptijd levert relatief veel waarde op, omdat er sprake is van een ingroeipad, waarbij de eerste jaren verlieslatend zijn en de laatste jaren de meest winstgevende) en de pessimistische verwachtingen voor de advertentiemarkt.”

De informele consultatie duurt tot 1 juni. Daarna zal een onafhankelijke derde partij een second opinion uitvoeren. “Ik verwacht nog deze zomer tot definitieve verlengingsprijzen te komen, die vervolgens worden vastgelegd in regelgeving. Het concept daarvan zal ik formeel consulteren,” aldus Kamp. [Radiowereld.NL]