Erik de Zwart schrijft boek over zijn topjaren bij de radio

Voor 40 Topjaren interviewde journalist Robert Haagsma Erik de Zwart over de roerige tijden van de Nederlandse radio. De Zwart werkte lang voor Veronica, maar ook voor Radio 538 en Radio 3. Hij kent de ins en outs van het Nederlandse radiowezen als geen ander.

Erik de Zwart schrijft boek over zijn topjaren bij de radio Daarnaast is in het boek een selectie columns opgenomen die Erik de Zwart schreef voor Veronica Magazine.

De columns gaan over de belangrijkste bands en grootste hits uit de Top 40 van de afgelopen decennia.

Het boek bevat naast een aantal persoonlijke foto’s ook 3 cd’s met 60 Top 40-hits, van onder meer Golden Earring, Boney M., Donna Summer, Dolly Dots, Roxette, Coldplay, One Direction en Celine Dion, maar ook betrekkelijke nieuwkomers als Avicii en Lil’Kleine & Ronnie Flex.

Erik de Zwart
Erik de Zwart droomde al op jonge leeftijd van een carrière als deejay. In een zelfgebouwd studiootje draaide hij plaatjes en praatte hij alles aan elkaar; ondertussen luisterde hij zo vaak als hij kon naar de echte radio.

Zijn eerste stappen in het deejay-vak zette hij met een eigen Drive-In Show, waarmee hij draaide in jeugdcentra, kroegen en op scholen. Zijn radiocarrière begon in 1978 bij Radio Unique, waar hij werd opgemerkt door Hans Mondt en Lex Harding van Veronica.

In de jaren 80 presenteerde De Zwart diverse radio- en televisieprogramma’s bij Veronica, waaronder Countdown, Top 40 en De Stemband. In 1992 startte hij samen met Lex Harding de commerciële radiozender Radio 538. Na een overstap naar Talpa Radio International keerde De Zwart in 2007 terug naar Veronica, waar hij tot 2016 aanbleef.

Zijn carrière werd in 2009 bekroond met de Marconi Oeuvre Award voor zijn inhoudelijke, politieke en commerciële verdiensten, zowel voor als achter de schermen van de Nederlandse radio. Het is niet bekend of Erik de Zwart nog radio gaat maken in de toekomst. [Radiowereld.NL]