Zoek
Sluit dit zoekvak.

Weekbereik radio herstelt zich: 538 weer boven de 3 miljoen

Nu Nederland steeds verder uit de lockdown gaat, beginnen ook de luistercijfers van de radiostations zich te herstellen. Radio 538 heeft bij de meest recente meting weer de magische grens van 3 miljoen luisteraars per week doorbroken.

Weekbereik radio herstelt zich: 538 weer boven de 3 miljoen Doordat Nederland door de coronacrisis massaal moest thuiswerken restaurants, sportscholen en schoonheidssalons hun deuren moesten sluiten, zagen veel radiostations hun weekbereik afnemen.

Weliswaar bleef het totale weekbereik hoog boven de 12,8 miljoen luisteraars en haakten er minder dan een half miljoen luisteraars af, maar kijkend naar de stations separaat dan vielen er toch rake klappen.

Minder schakelen
Dat kwam mede door het veranderde luistergedrag. Ze reden niet meer dagelijks naar het werk en weer terug. En ook werd er blijkbaar minder geschakeld tussen verschillende radiostations.

Met name de radiostations met een hoog weekbereik en veel P2-luisteraars verloren fors. P2-luisteraars zijn wisselluisteraars die een andere zender als voorkeurszender hebben maar ook wel eens naar jouw zender luisteren.

Zo verloor Radio 538 in de meting februari-maart en maart-april bij elkaar 552.000 luisteraars en daalde tot ver onder de 3 miljoen luisteraars per week. Sky Radio zag er in diezelfde tijd zelfs 587.000 verdwijnen. Wel werd er langer naar de radio geluisterd, maar dit was onvoldoende om het afgenomen aantal luisteraars te compenseren, waardoor zowel 538 als Sky ook fors aan marktaandeel verloren.

Wisselluisteraars terug
Door de versoepeling begint het luistergedrag beginnen ook de wisselluisteraars weer terug te keren bij de radiostations. Het resultaat is een stijgend weekbereik voor vrijwel alle radiostations. Bij radio 538 zijn er de afgelopen twee metingen weer bijna 350.000 luisteraars teruggekomen, waardoor het weekbereik weer tot ruim 3 miljoen luisteraars is gegroeid.

Bij Sky Radio gaat het herstel wat minder snel. Hier zijn inmiddels weer ruim 132.000 luisteraars teruggekeerd. Zowel 538 als Sky zitten overigens bij lange na nog niet op hun weekbereik van voor de crisis of het bereik dat ze een jaar geleden hadden, maar het herstel is zichtbaar. Ook het marktaandeel van 538 herstelde zich hierdoor de afgelopen twee metingen.

Daarnaast zagen ook veel stations met veel vaste luisteraars een dip in hun weekbereik, al was deze minder groot. Zo daalde Qmusic met maar 196.000 luisteraars, terwijl Radio 10 er 141.000 verloor. Opvallend is dat beide stations hun dieptepunt een maand later hadden dan veel andere stations, namelijk in de meting april-mei.

Uitzonderingen
Voor de meeste stations gaat het weekbereik dus weer gestaag omhoog. De enige uitzonderingen zijn NPO 3FM en NPO Radio 5. 3FM zit al enige jaren in een neerwaartse spiraal, terwijl Radio 5 juist meer luisteraars trok tijdens de coronacrisis. Wel heeft het station nog een hoger weekbereik dan een jaar geleden. [Radiowereld.NL]