Nog een paar uur en dan is 2021 voorbij. Waar we gehoopt hadden terug te keren naar normaal, bleef corona het hele jaar domineren. Radio ging echter onverminderd door. Reden genoeg om het belangrijkste radionieuws van de afgelopen 365 dagen op een rijtje te zetten.

De opmerkelijkste gebeurtenis waar misschien wel het meest over gesproken is, is de transfer van Rob Stenders van NPO Radio 2 naar Radio Veronica. De afgelopen jaren werd er al meerdere keren gesproken tussen Stenders en de zender, maar eindelijk hapte hij toe. Stenders werd zenderbaas en nam zijn populaire Bonanza mee.
Door de komst van Stenders kreeg ook Radio Veronica een flinke metamorfose. Hij haalde nieuwe namen aan boord als Danny Vera, Sander Schrik, Femke van der Veen, Ronald Giphart en Jordi Mulderij.
Na enkele weken moest Stenders echter noodgedwongen afhaken, omdat hij corona had opgelopen. Gerard Ekdom en Edwin Evers vervingen hem.
Aan het eind van het jaar moest Stenders weer flink puzzelen om de programmering rond te krijgen: zowel Wilfred Genee, Jan Joost van Gangelen en Sander Schrik stopten bij de zender.
Transfertombola
Maar Stenders was niet de enige jock die een nieuw onderkomen kreeg. Fleur Wallenburg ging aan de slag als presentator van Nieuws & Co op NPO Radio 1, Angelique Houtveen vertrok bij 3FM om de middag op Sublime te gaan presenteren. Ook Jan Paul Grootentraast ging die kant op, terwijl jaap Brienen naar de ochtend verhuisde bij Sublime.
Door de komst van Stenders was er ook voor Lindo Duvall geen plek meer bij Veronica en daarom keerde hij terug naar Radio 538. Daar ging ook Jaimy de Ruijter aan de slag. Dat zou aanvankelijk voor een paar maanden zijn, maar inmiddels heeft hij een vast programma.
Henk van Steeg vertrok van NPO Radio 1 naar NPO Radio 5. Op Radio 1 neemt Joram Kaat de plek van Van Steeg in, hij komt bij 3FM vandaan. Eveneens bij Radio 1 zei Jurgen van de Berg de ochtend vaarwel om in januari 2022 in de middag op te duiken bij de nieuwszender. Suse van Kleef werd de eerste vrouwelijke voetbalcommentator bij Radio 1.
Bij de andere nieuwszender, BNR, zwaaide Thomas van Groningen af om aan de slag te gaan bij WNL. Die omroep wist ook Sven Kockelmann bij Kro-Ncrv weg te kapen. Hij behield wel zijn dagelijkse praatprogramma op NPO Radio 1.
Qmusic haalde na Armin van Buuren Sunnery James en Ryan Marciano weg bij 538. Ook werd Afrojack aangetrokken. Luuk van de Braak vertrok bij de landelijke Radio 10 om bij kleine zus Radio 10 Brabant aan de slag te gaan. Patrick Wolda ging aan de slag als deejay bij Slam.
Tenslotte verhuisde op Curaçao Nadine Roos van Paradise FM naar Dolfijn FM, vertrok José de Bruin bij deze zender om naar RTV Rijnmond te gaan en ging Jasper Leegwater juist aan de slag bij Paradise.
Terughaalnieuws
Jens Timmerman keerde na jaren weer terug in de ether. Hij werd invaller bij Radio Veronica. Ook nieuwslezer Henk Blok keerde terug van zijn sabbatical en ging eveneens aan de slag bij Veronica.
Bij 3FM keerde Powned terug met programma’s. Jamie Reuter is de eerste deejay die namens de omroep een programma maakt op de zender. Daarnaast haalde 3FM de 00s Request terug. Herman Hofman keerde na zijn burnout weer doordeweeks terug op de zender.
Bij 538 keerde na Lindo Duvall ook Jurjen Gofers terug. Gordon wilde graag terug bij de zender, maar dit is op niets uitgelopen. Wel haalde Radio 538 de mixshow van David Guetta terug op zender.
Martijn Kolkman keerde maanden na zijn vertrek bij Qmusic terug op de radio. Dit keer bij Radio 10. Ook Edwin Noorlander keerde terug op de radio als invaller bij Q. Menno de Boer overtrof dit en viel zowel bij Qmusic als bij Radio 10 in.
Maar er waren meer radiomakers die terugkeerden in de ether: Wytske Kenemans ging aan de slag bij Wild FM, net als Timo Kamst. Michiel Jurrjens vond onderdak bij Kink. Kimberly van de Berkt vond een zomerbaantje bij 10, Hila Noorzai gaat aan de slag bij Radio 1, terwijl ook Renze Klamer als invaller terugkeerde op die zender.
Erik de Zwart vond het tijd voor een T-biljet en ging bij het publieke Radio 5 aan de slag. Rutger Raadstaake maakte zijn eerste programma op 100% NL.
Blijven plakken
Gerard Ekdom besloot er nog eens drie jaar aan vast te plakken bij Radio 10. Datzelfde besluit nam barry paf, maar dan bij 100% NL. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga tekenden bij bij 538, maar dan een jaartje korter. Bij 538 besloot ook Igmar Felicia aan boord te blijven.
Daarnaast besloten Tim op het Broek en Sander Hoogendoorn respectievelijk Kink en 3FM trouw te blijven.

Afscheid
Waar anderen bleven, namen er ook flink wat mensen afscheid. Zo vertrok Dionne Stax al na een jaar weer bij NPO Radio 1. Mischa Blok werd daarom de nieuwe vrouw naast Toine van Peperstraten. Maar ook aan Blok & Toine is nu een einde gekomen. Van Peperstraten heeft de zender nu geheel verlaten.
Hannelore Zwitserlood vertrok bij de 538 Ochtendshow, maar dook enige tijd later weer op als invaller bij Omroep Flevoland. Ook Dennis Ruyer nam afscheid van 538 om zich volledig op Veronica te concerteren. Silvan Stoet nam geheel afscheid van Veronica om zijn pijlen op Radio 10 te richten. Jasper de Vries vertrok bij Sublime om volledig bij Radio 2 aan de slag te gaan.
Martijn La Grouw stopte in het weekend bij 100% NL om zich geheel te focussen op de ochtendshow van Slam.
Bij 538 nam Chris Berström afscheid. Eerst was hij maandenlang afwezig door een burnout, maar later besloot hij geheel te stoppen. Bij Talpa mocht radiodirecteur Marc Adriani ook zijn spullen pakken, terwijl er bij NPO Radio 2 geen plek meer was voor Cielke Sijben.
Cees Quax hield de files op de radio voor gezien en ging met pensioen. Datzelfde besloot ook Tineke de Nooij te doen. Zij zwaaide af bij NPO Radio 5. Nieuwslezer Biem Buijs vertrok bij 3FM.
Bij omroep Brabant zwaaide Hilde de Bresser af, terwijl Radio Gelderland na vijf jaar afscheid nam van ochtendpresentatrice Nieke Hoitink. Frank van Dijk volgde haar op. Bij Radio West vertrok Bas Muijs na vier jaar. Bij Radio Drenthe raakte Tommas Eggens zijn programma kwijt.
Efteling Kids Radio besloot alle gepresenteerde programma’s te schrappen.
Radiomakers Mark de Brouwer en Skip Voogd kwamen te overlijden in 2021.
Jubileum
Maar er waren in 2021 ook heel wat redenen voor een feestje. Zo bestond Arbeidsvitaminen 75 jaar, Kunststof 20 jaar, De Muzikale Fruitmand 50 jaar en Team FM 10 jaar.
Daarnaast werd de 500e uitzending van De Perstribune uitgezonden, passeerde Spraakmakers de 1.000 en vierde Met het Oog op Morgen zelfs haar 16.000e uitzending.
Noodverlenging FM
Wat heel het jaar door sudderde was de noodverlenging van de commerciële FM-frequenties. Vanwege de coronacrisis hadden veel radiostations in 2020 hun inkomsten fors zien kelderen.
Staatssecretaris Keijzer had al toegezegd dat deze er kwam, maar wilde er nog geen termijn aan vasthangen. In mei kwam er alsnog witte rook voor drie jaar.
De noodverlenging is echter niet gratis. Vooral de zogenaamde niet-geclausuleerde landelijke stations (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic) moeten fors inde buidel tasten. Te fors vinden ze zelf. Maar EZK wil vasthouden aan de hoge bedragen, tot groot ongenoegen van de radiostations.
De regionale commerciële stations krijgen hun noodverlenging wel gratis. Volgens EZK is de waarde van deze kavels voor potentiële nieuwkomers nihil. Inmiddels zijn deze vergunningen al verlengd.
De landelijke stations mogen vanaf januari 2022 een aanvraag voor de noodverlenging doen. Maar er is nog een kleine onzekerheid, want Kink is naar de rechter gestapt om dit tegen te houden.
DAB+
In 2021 werden de eerste wijzigingen doorgevoerd van de grootschalige herindeling van de DAB+-netten in Nederland. MTVNL ruilde haar kleine provinciale eilandjes in voor een netwerk dat in vrijwel heel het land op hetzelfde kanaal mag uitzenden. Gelijk besloot de exploitant het netwerk een flinke upgrade te geven.
Dit resulteerde gelijk in een stijging van het aantal klanten. Tomorrowland One World Radio, Glxy, Arrow Classic Rock, Magic FM, Sunlite en Kik Classics besloten capaciteit bij MTVNL te huren. Ook het Bulgaarse BG Radio keerde terug.
Daarnaast ging ook het laatste van de 22 vergunde lokale DAB+-netten de lucht in. Daarnaast is besloten om deze vergunningen met twee jaar te verlengen omdat de uitgifte van de lokale netwerken elders in Nederland vertraagt door coördinatieproblemen.
Ook werd er capaciteit voor een nieuw landelijk DAB+-netwerk geveild. Dit netwerk gaat uiterlijk komend voorjaar van start.

Prijzen
De gebruikelijke radioprijzen werden begin dit jaar weer uitgereikt. Jan-Willem Start op won de Gouden RadioRing, terwijl Mattie Valk en Marieke Elsinga er met de Zilveren Sterren vandoor gingen.
Sopie Hijlkema won de Marconi Award voor aanstormend talent, terwijl Daniel Dekker de Marconi oeuvre award kreeg.
Luistercijfers
De slag om de luisteraar ging in 2021 onvermoeid door. Qmusic had de wind in de zeilen en lukte het, na vorig het marktleiderschap bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar te veroveren, nu ook om bij 10+ de koppositie te pakken.
Radio 538 lukte het dit jaar niet om het tij te keren. In november werd daarom een nieuwe programmering ingevoerd, waardoor er na enkele maanden alweer een einde kwam aan de avondshow met Bas Menting en Mart Meijer. De echte bom werd pas enkele dagen geleden neergegooid: Frank Dane raakt zijn plek in de ochtend kwijt aan Wietze de jager en Klaas van der Eerden.
Ook bij jongerenzender 3FM wil het maar niet lukken om de stijgende lijn te pakken te krijgen. En daarom is ook hier weer geschoven met poppetjes. Daarnaast besloot zenderbaas Sharid Alles, al dan niet geholpen door een flinke discussie met Timur Perlin live op de radio, haar spullen te pakken. Menno de Boer neemt vanaf januari 2022 de honneurs waar.
Problemen
Maar er waren meer problemen. Die begonnen voor Jeroen van Inkel al aan het begin van het jaar, want zijn stem liet hem in de steek. Na onderzoek bleek de deejay een poliep te hebben op zijn stemband, waaraan hij succesvol is geopereerd.
Voor Radio 2-zenderbaas Peter de Vries werden de problemen nog groter, want nadat Stenders zijn vertrek had aangekondigd, moest ook Ruud de Wild noodgedwongen afhaken nadat er darmkanker bij hem was geconstateerd. En dus zat Radio 2 ineens met een gat tussen 14 en 18 uur. Eddy Keur werd ingevlogen om De Wild te vervangen, terwijl in mei Gijs Staverman de uren van Stenders kreeg en Annemieke Schollaardt de lunch. De Wild keerde zelf in oktober terug met een nieuw team.
Radio 538 lag in april flink onder vuur, nadat het vlakbij het ziekenhuis in Breda op Koningsdag een fieldlab-feestje wilde organiseren.
Bij Radio Veronica was Dennis Ruyer enige tijd afwezig wegens hartklachten. Rick Romijn zat thuis met een burnout. Radioheld Ferry Maat moest opnieuw onder het mes wegens huidkanker. Jeroen Nieuwenhuize was maandenlang niet op Radio 10 te horen, nadat zijn zoontje van een week oud was overleden.
Lex Gaarthuis kon opgelucht adem halen. Hij wordt definitief niet vervolgd voor zijn ‘voorkomen is beter dan chinezen’ grap.
Bij diverse regionale omroepen rommelde het. Zo lag het personeel van L1 het hele jaar overhoop met de Raad van bestuur en nieuwe directeur Peter Elbers, wat zelfs in diverse rechtszaken resulteerde. Uiteindelijk besloten Elbers en een deel van de Raad om op te stappen.
Ook bij RTV Noord rommelde het, waarna zowel de hoofdredacteur als directeur vertrokken. Bij NH in Noord-Holland zorgde een verhuizing van Amsterdam naar Hilversum voor onrust.
Wat ook voor de nodige ophef zorgde, is de geplande voorwaardelijke veiling van de regionale FM-kavels om de regiogerichtheid terug te kunnen zetten naar 10%. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat weigerde, ondanks de gemaakte afspraak, in eerste instantie een beperking van het bereik voor een radiostation op te nemen, maar ging na diverse protesten toch overstag.
Daarnaast oordeelde de rechter dat het randstadkavel niet onterecht naar radio Limburg is gegaan voor Qmusic Non-stop maximum Hits. Ook werd de niet-bestaande regel die de hoeveelheid spraak over de in- en outro van een plaat voor geclausuleerde kavels opgeheven.
Op naar een nieuw jaar
2021 Was opnieuw niet het beste jaar voor velen. Maar de radio zorgde ook in de laatste maand van het jaar nog voor wat lichtpuntjes. Sky Radio was opnieuw extra vroeg overgeschakeld naar kerstmuziek. Radio 538 wist in acht dagen 12 missies te voltooien, terwijl 3FM Serious Request net 2 miljoen ophaalde.
En terwijl de Top 2000 aftelt naar de vertrouwde nummer 1 van Queen en op Sky Radio ‘Happy New year’ van Abba weer rond middernacht klinkt, maakt RadioWereld zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2022 brengt RadioWereld.NL dagelijks het laatste medianieuws.
De gehele redactie van RadioWereld.NL wenst jou als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2022! [Radiowereld.NL]