Oud-zenderbaas Radio 2: ‘De Top 2000 werd vroeger een beetje gemanipuleerd’

Voor radiomakers is het al lang geen geheim meer. Themalijsten bij radiostations worden lang niet altijd geheel door luisteraars samengesteld. Om de lijst lekkerder te laten klinken wordt er regelmatig geschoven met nummers. Dat erkent nu ook Kees Toering, voormalig zenderbaas van landelijke publieke zender Radio 2.

Toering zegt in een interview met het Dagblad van het Noorden dat de Top 2000 vroeger een beetje werd gemanipuleerd om te voorkomen dat de luisteraars overdag zouden afhaken. Hij wilde de luisteraars in de beginjaren van deze lijst zolang mogelijk aan de radio vasthouden.

Toering, één van de mensen die in de vorige eeuw de Top 2000 bedacht, zei: “In die beginjaren werden langere nummers die niemand kent en die qua aantal stemmen gelijk stonden met andere, kortere nummers bewust in de nacht geprogrammeerd.

Om die prime time te draaien vonden we onhandig, want dan gaan mensen weg. Ook besloten we dat ieder uur met een uptempo nummer moest beginnen; dat was één van de radiowetten.

Verder zegt Toering: “Na een paar jaar zijn we daarmee gestopt. De populariteit van de Top 2000 was ondertussen al zo groot dat de volgorde van platen totaal geen invloed had op het luistergedrag.” [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. Waarom wordt pas achteraf vele jaren later bekendgemaakt dat de Top 2000 werd gemanipuleerd? Naar mijn mening is het zo, dat hiermee wordt aangegeven dat de Top 2000, niet helemaal betrouwbaar is. Ik herinner me wel dat de Top 2000, altijd als één van de meest betrouwbare eindejaars-lijsten werd gezien.

    1. Waarom is de Top 2000 in het leven geroepen? Om luisteraars (=adverteerders) te trekken en te houden! Het is een eigenlijk gewoon een lange radioshow! En als je een paar duizend meer luisteraars weet te trekken door een nummer op 391 in plaats van op 623 te zetten…

Reacties zijn gesloten.