RTL schort uitzendingen The Voice of Holland op na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag [Update]

[Update] De uitzendingen van ‘The Voice of Holland’ zijn per direct opgeschort. Dit is gedaan naar aanleiding van aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rond het bekende tv-programma.

Foto: Still YouTube

Op woensdag 12 januari jl. heeft de redactie van het BnnVara-programma BOOS een mail aan ons gestuurd met aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom The Voice of Holland.

De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL,” zo is te lezen in een persverklaring van RTL.

“Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren. De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is.

We nemen dit uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.”

Het nieuwe seizoen was net een week geleden gestart. De talentenshow The Voice of Holland staat wederom onder leiding van Martijn Krabbé en Chantal Janzen. In dit twaalfde seizoen zijn de coaches Ali B, Waylon en Anouk. Nieuwe is coach Glennis Grace. Samen gaan ze in de muzikale show op zoek naar de beste nieuwe zangstem van Nederland.

Update
Inmiddels is de eerste naam van wie over de schreef is gegaan al bekend. Het gaat om Jeroen Rietbergen (50), bandleider bij The Voice of Holland en partner van Linda de Mol (57).

Hij heeft het programma per direct verlaten na beschuldigingen over seksueel ongepast gedrag. Dat meldt BnnVara.

Ali B
Volgens RTL Boulevard heeft ook een oud-kandidaat van The Voice of Holland aangifte gedaan tegen rapper Ali B. Hij heeft zich volgens de aangifte schuldig gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag.

Ali ontkent de beschuldigingen zonder verder commentaar. Zijn managementbureau zegt: “Wij hebben kennisgenomen van het nieuws van The Voice. Er is nog veel onduidelijk. maar 1 ding is wel duidelijk: Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af.

BOOS
Aanstaande donderdag komt het programma BOOS met een uitzending over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In een langlopend onderzoek van BOOS ontving de redactie volgens BnnVara meerdere verhalen over seksueel overschrijdend gedrag van meerdere personen binnen het programma.

De vermeende daders zijn de afgelopen week benaderd om een reactie te geven op de aantijgingen jegens hen. Deze zaterdag ontving de redactie van het programma een bekentenis en spijtbetuiging van de bandleider van The Voice, Jeroen Rietbergen.

Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct neer te leggen. The Voice of Holland heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van deze misstanden en heeft besloten tot een onafhankelijk onderzoek.

In het voorjaar van 2021 ontving de redactie van BOOS verhalen over vermeend seksueel overschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland. Er volgde een oproep van BOOS-presentator Tim Hofman waarin hij vroeg of er meer mensen zijn die iets hebben meegemaakt bij talentjachten die niet door de beugel kunnen. “Er volgden tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice“, aldus BnnVara. “Het gaat daarbij niet alleen om aanklachten tegen Jeroen Rietbergen, maar om aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma.

De uitzending van BOOS over vermeend machtsmisbruik en vermeend seksueel overschrijdend gedrag is aanstaande donderdag te zien op het YouTube-kanaal. [RadioWereld.NL]