Avrotros maakt dramaserie over Pim Fortuyn (filmpje)

AvroTros start vanaf vrijdag (25 maart) om 21.30 uur op NPO 1 met ‘Het jaar van Fortuyn‘. Dit is een nieuwe dramaserie waar kritische tv-recensenten veel van verwachten. In de serie speelt Jeroen Spitzenberger de hoofdrol. De dramaserie gaat over Pim Fortuyn en zijn verkiezingsjaar 2002.

Foto: Mark de Blok/AvroTros

De vijfdelige miniserie ‘Het jaar van Fortuyn’ laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden.

Niks lijkt Ad Melkert in de weg te staan om het stokje over te nemen van minister-president Wim Kok. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg die ook in Nederland voelbaar is. De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Mark de Blok/AvroTros

In de verkiezingsstrijd die volgt, zien we hoe Fortuyn onder vuur komt te liggen als hij de islam een achterlijke cultuur noemt. Fortuyn wordt uit de partij gezet en hij richt zijn eigen partij op: de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Ondertussen probeert Melkert de regie over de campagne terug te krijgen. Maar in zijn pogingen de juiste strategie te vinden, wordt hij dwarsgezeten door zijn eigen partijgenoten.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Mark de Blok/AvroTros

Naarmate de populariteit van Fortuyn groeit, wordt ook het verzet tegen zijn persoon steeds heviger. Terwijl de gemoederen in het land steeds hoger oplopen, nadert de LPF in de peilingen de PvdA. Op 6 mei 2002, enkele dagen voor de verkiezingen, wordt Fortuyn neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet. De woede die uitbreekt in het land keert zich tegen Melkert, die in het zicht van de eindstreep alles op alles zet om overeind te blijven.

Naast Spitzenberger, die Pim Fortuyn vertolkt, is Ramsey Nasr te zien in de rol van PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. Verder zijn er rollen weggelegd voor onder anderen Fedja van Huêt, Frank Lammers, Thijs Römer, Carly Wijs, Jaap Spijkers, Teun Luijkx, Tijn Docter en Olinda Larralde Ortiz. Het jaar van Fortuyn is geschreven door Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht. [RadioWereld.NL]