Kraina FM: Verzetsradio voor Oekraïne

In tijden van oorlog blijkt radio weer een belangrijke bron voor informatie en afwisseling te zijn. Zo ook in Oekraïne, waar de pop-rockzender Kraina FM uitgroeide tot nationale verzetszender.

De programma’s van Kraina FM komen normaliter vanuit de hoofdstad Kiev, maar die studio’s liggen er inmiddels verlaten bij. Toch is Kraina FM nog in de lucht. Vanuit een geheime locatie ergens op de Karpaten, wordt op provisorische wijze radio gemaakt.

Hulp uit het buitenland
Hiervoor heeft het station al flink veel hulp gekregen vanuit het buitenland en dan met name vanuit Oostenrijk, want de commerciële zender Kronehit doneerde de nodige apparatuur. Dat deze spullen uitgerekend uit Oostenrijk komen is niet geheel toevallig. Kraina FM is namelijk eigendom van Karl Habsburg, de kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer. Habsburg is overigens ook mede-eigenaar van het Nederlandse RadioCorp, waar radiozenders 100% NL, Slam en Sunlite onder vallen. Toch staat Kraina FM los van de Nederlandse radioactiviteiten.

De eerste week berichtte Kraina FM vooral over de opmars van het Russische leger, ruimte voor grapjes was er niet. Maar inmiddels is de toon van de zender veranderd. Zo wordt er nu veel informatie gebracht over humanitaire hulp: welke hulp is waar nodig. Een beroemde Oekraïense kerstman vertelt ’s avonds kinderverhalen en een psycholoog geeft advies over hoe voor kinderen te zorgen tijdens dagen die worden gekenmerkt door beschietingen en luchtaanvallen. Maar ook zijn er snoeiharde grappen over het Russische leger, dat op veel verzet stuit in het land.

Een netwerk van 15 mensen in Oekraïne, Polen en Rusland helpt mee om de uitzendingen van Kraina FM op afstand te maken. Dat gebeurt met behulp van informatie van persbureaus en app Telegram, terwijl internetverbindingen verre van stabiel zijn.

In de lucht
Normaal gesproken luisteren er ongeveer een miljoen mensen naar Kraina FM, maar hoeveel het er nu zijn is nog onduidelijk. Een deel van de FM-zenders is nog in de lucht. Alleen in de gebieden die bezet zijn door de Russen zijn de FM-zenders uitgeschakeld. ’s Avonds en ’s nachts is Kraina FM enkele uren te ontvangen via de kortegolffrequentie 5015 kHz. Alweer hulp uit onbekende hoek, want deze zender staat elders in Europa.

Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker ging langs bij Kraina FM en sprak met medewerkers. Het uitgebreide verslag is hier te lezen. [RadioWereld.NL]