Onderzoeksjournalistiek en podcast winnen Regiohelden Awards 2021

De podcast ‘De dood van Robert’ van Omroep Gelderland wint de Gouden Regiohelden Award, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle Nederlandse regionale publieke omroepen. Deze inzending wint ook de Regiohelden Award in de categorie Luistervink. De podcast ‘Pretpark Veluwe’, ook van Omroep Gelderland, wint de Award in de categorie De Verhalenverteller.

Het onderzoekswerk van RTV Noord in het aardbevingsdossier wordt beloond met de Regiohelden Award in de categorie De Nieuwsjager. ‘Opvallend, zoveel meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en podcasts’, aldus juryvoorzitter Dionne Stax. ‘Niet alleen bij de winnaars, maar ook in de lijst van genomineerden zie je deze ontwikkeling. Ga daar vooral mee door.

Het geschiedenisprogramma ‘Tot op de Bodem’ van Omroep Flevoland wint de Award in de categorie De Beeldvanger en Carmen Nelissen van RTV Utrecht wint De Nieuwkomer Award, de prijs voor jong talent. De Uitvinder Award gaat naar een Limburgse traditie: de App Oud Limburgs Schuttersfeest van L1 heeft deze prijs gewonnen.

De jury is unaniem in haar oordeel over de Gouden Regiohelden Award: “Dit is de beste journalistieke productie van 2021. De podcast steekt er met kop en schouders bovenuit. Het is journalistiek handwerk, er is goed onderzoek gedaan en alle perspectieven samen maakten het verhaal. Het onderwerp is schrijnend, juist ook doordat het laagje voor laagje afgepeld wordt.”

De winnaar van de Regiohelden Awards 2022
De grote winnaar van het jaar in de categorie De Luistervink is de podcast De dood van Robert van Omroep Gelderland. Deze inzending steekt voor de jury met kop en schouders uit boven de andere inzendingen ‘Het is een verhaal waarbij de verbeeldingskracht goed wordt gebruikt. De podcast is onthullend en als luisteraar kan je moeilijk stoppen met luisteren. De serie is professioneel gemaakt, je wordt echt het verhaal ingetrokken. Het voorbeeld van de dood van Robert staat voor een groter probleem in de zorg. Er wordt in deze winnende podcast ergens aan geschud, een ogenschijnlijk incident leidt na journalistiek speurwerk waarbij alle lagen geduldig afgepeld zijn tot deze productie’.

Daarnaast won Omroep Gelderland naast de ‘Gouden Regiohelden Award’ ook in de categorie De Verhalenverteller met de podcast ‘Pretpark Veluwe’. De maker van deze podcast werpt een discussie op waar je eigenlijk als wandelaar niet bij stil staat. Het zet je aan het denken en het wijst je op je verantwoordelijkheid. De podcast is een journalistiek product wat een maatschappelijk debat aanjakkert. “Je wilt steeds meer horen’, zo klonk het tijdens het jury-overleg. ‘Het is een originele manier en een urgent probleem. Maatschappelijk en regionaal relevant’. [RadioWereld.NL]