Australië: Laatste grote muziekzender op AM gaat verdwijnen

In Australië verdwijnt de laatste grote muziekzender van de middengolf. In juli ruilt 4KQ in Brisbane het classic hits format in voor sport en gaat de zender verder als 693 SENQ.

De wijziging is het gevolg van de verkoop van de frequentie door Australian Radio Network (ARN) aan de Sports Entertainment Group (SEG). Met de verkoop is een bedrag van 8 miljoen euro gemoeid.

De verkoop van 4KQ is het gevolg van de overname van 45 radiostations van Grant Broadcasting door ARN in november vorig jaar. Hierdoor kreeg ARN teveel stations in de stadsregio Brisbane in handen.

4KQ is met 9,4% marktaandeel momenteel de vierde zender van Brisbane en groter dan zusterstations 97.3FM, River 94.9 of Hot 91.1. En daarom lijkt de verkoop van 4KQ uin eerste insnatie opmerkelijk.

Echter, 65% van de luisteraars van 4KQ is ouder dan 55 jaar, zo bleek onlangs uit analyse van radiofuturoloog James Cridland. 53% zelfs ouder dan 65. En dus is het station commercieel niet aantrekkelijk genoeg om de behouden. Zowel 97.3FM als River en Hot hebben een veel jonger publiek. Van 97.3FM is bijvoorbeeld maar 22% van de luisteraars ouder dan 55 jaar.

Door de formatwissel van 4KQ blijven er na juli nog slechts twee muziekstations op AM over in Brisbane. Dit zijn de softpopzender 4BH (882) en de jongerenzender Switch 1197. 4BH heeft slechts een marktaandeel van 2,2% en, in tegenstelling tot 4KQ, geen lokale programmering. Van Switch zijn geen cijfers bekend, maar het aantal jongeren dat afstemt op de middengolf is verwaarloosbaar.

De portfolio van SEG groeit door de overname van 4KQ tot 35, waardoor het bedrijf in alle grote steden van alle staten vertegenwoordigd is in de ether. [RadioWereld.NL]

 

Gerelateerde berichten