BBC plant afschakeling middengolf Radio 5 Live en langegolf Radio 4

De BBC gaat flink snijden in analoge radiodistributie in het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn plannen bekendgemaakt voor de afschakeling van de middengolfzenders van Radio 5 Live en de langegolfzender van Radio 4.

Foto: RadioWereld.NL

De afschakeling is onderdeel van de nieuwe ‘digitaal eerst’ plannen die de omroep donderdag gepresenteerd heeft. In totaal moeten de plannen een kleine 600 miljoen euro aan extra bezuinigingen opleveren.

BBC Radio 5 Live verdwijnt uiterlijk december 2027 van de middengolf (693 en 909 kHz). Vanaf dan is het station nog uitsluitend digitaal te beluisteren via onder meer DAB, internet en digitale televisie.

Daarnaast gaat de omroep werken naar een afschakeling van de langegolfzender van BBC Radio 4. Al enige tijd draait de 198 kHz met gereduceerd vermogen. Maar voordat de zender helemaal uit kan, moet er eerst een oplossing gevonden worden voor de speciale programma’s die uitsluitend via de langegolf worden uitgezonden, zoals de scheepvaartberichten. Daarom is er nog geen concrete afschakeldatum bekendgemaakt.

In tegenstelling tot Radio 5 Live blijft Radio 4 na de afschakeling van de langegolf wel analoog te beluisteren, want het station heeft een landelijk dekkend FM-net. Daarnaast heeft Radio 4 ook nog enkele laagvermogen AM-frequenties. Wat hiermee gaat gebeuren is niet bekendgemaakt.

Lokale en digitale radio
Andere plannen die de omroep met radio heeft, zijn onder meer het introduceren van meer netwerkwerkprogramma’s in de minder beluisterde uren bij de ruim 40 lokale radiostations en het meer delen van nieuws.

Maar ondanks de digitale toekomstplannen zijn ook digitale radiostations niet veilig. Zo gaat in de toekomst de stekker uit onder meer Radio 4 Extra. Dit station zendt voornamelijk herhalingen uit van comedy, drama en documentaires. Onder meer de audio van tv-series als Dad’s Army, Dracula en Little Britain worden uitgezonden op Radio 4 Extra.

Omdat het station echter nog steeds meer dan een miljoen luisteraars per week heeft en de kosten relatief laag zijn, vindt het stopzetten van Radio 4 Extra pas over minimaal drie jaar plaats.

Naast radio hebben de plannen van de BBC ook invloed op televisie. Zo gaan onder meer CBBC en BBC Four verdwijnen en komt er een nieuw 24 uurs nieuwskanaal met de naam BBC News. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten