Zoek
Sluit dit zoekvak.

BBC gestart met uitrol netwerkprogramma’s op lokale radiostations

De BBC is afgelopen week gestart met het snijden in de programmeringen van de eerste lokale radiostations en de uitrol van netwerkprogramma’s. In het zuiden en oosten van Engeland delen inmiddels de eerste stations programma’s in de middag, avond en weekend.

Foto: RadioWereld.NL

Sinds vorige week maandag zijn er op BBC Radio Berkshire, BBC Radio Oxford, BBC Radio Solent, BBC Radio Northampton, BBC Three Counties Radio, BBC Radio Suffolk, BBC Radio Norfolk, BBC Radio Cambridgeshire en BBC Essex fors minder eigen programma’s te horen.

Op werkdagen blijven de stations tot 14 uur elk eigen lokale programma’s maken. Daarna volgen er gezamenlijke programma’s. Zo hebben in het oosten BBC Radio Northampton en BBC Three Counties Radio nu een gezamenlijk middagprogramma en delen ook BBC Radio Norfolk, BBC Radio Suffolk en BBC Radio Cambridgeshire de middagshow. BBC Essex behoudt vooralsnog een eigen programma in de middag.

Vanaf 19 uur is via alle lokale BBC stations in het oosten zelfs hetzelfde programma te horen. En ook in het weekend tussen 6 en 10 uur wordt via alle zes de radiozenders hetzelfde programma uitgezonden. Tussen 10 en 14 uur volgt dezelfde indeling als op werkdagen in de middag.

Ontkoppeling
De netwerkprogramma’s worden op vaste tijden nog wel lokaal ontkoppeld voor nieuws, weer en verkeer. Deze worden kort van tevoren opgenomen om te zorgen dat ze even lang zijn. Daarna kan de betreffende presentator met een druk op de knop gelijktijdig het juiste bulletin voor elk station starten. Althans, dat is de bedoeling, want in de eerste week ging het regelmatig mis. Het gevolg: bulletins die dwars door elkaar te horen zijn, geluid dat opeens harder en zachter gaat.

De komende maanden worden ook in andere regio’s in Engeland lokale programma’s vervangen door netwerkprogramma’s bij de lokale stations van de BBC.

Kritiek
Vorig jaar maakte de BBC bekend te gaan snijden bij de lokale radiostations. De plannen van de Engelse staatsomroep zorgden voor veel kritiek, onder meer van de journalistenvakbond NUJ. De BBC besloot de plannen, weliswaar in gewijzigde vorm, toch door te zetten. Het gevolg was dat een flink aantal geliefde presentatoren hun, al dan niet gedwongen, vertrek aankondigden. Ook werd er nog een paar dagen gestaakt.

Bizar genoeg plaatste BBC Radio Solent onlangs nog een vacature voor een nieuwe presentator voor de middagshow. Dit leverde eveneens een storm van kritiek op, omdat het station eerder juist presentatoren had ontslagen. [RadioWereld.NL]