Lex Uiting: “Giel Beelen staat op eenzame hoogte als programmamaker”

Radio- en tv-presentator Lex Uiting heeft Giel Beelen erg hoog zitten. Dit zegt hij in een nieuwe aflevering van de podcast ‘De Broadcast. “Ik heb hem echt op eenzame hoogte staan als programmamaker, hij heeft me geleerd van ‘er moet altijd iets gebeuren’. Het mag nooit kabbel de kabbel zijn. Daar heb ik heel veel aan te danken.”

Foto: video still Youtube

Liefde voor radio zat er bij Uiting al vroeg in. “De ene kant is Edwin Evers op 3FM met Cobus (Bosscha, red.) en Rick (Romijn, red.) ’s ochtends vroeg. Hij ging dan mensen imiteren, met name de broertjes De Boer. WK 1998 was het denk ik, toen Nederland het zo goed deed. Ik was echt voetbalfanaat dus toen ik dat ontdekte vond het ik het echt fantastisch.” De presentator baalde dan ook dat evers in 2000 naar Radio 538 verhuisde, want die zender kon de geboren Limburger toen niet ontvangen.

Maar ook zijn liefde voor voetbal bracht hem in contact met radio. “Ik was echt Ajax-fan, maar nog jong en mocht bij hoge uitzondering de eerste helft van een wedstrijd kijken. Daarna gelijk naar bed en toen ontdekte ik op mijn wekkerradio Ron de Rijk en Jack van Gelder. Dat was nog spannender dan tv, dus stuur mij maar lekker naar bed”, aldus Uiting in De Broadcast.

Via Maasland Radio, Omroep Venlo en Radio 1 kwam Uiting in 2006 terecht bij 3FM. Eerst als reporter bij het middagprogramma ‘Wout’ met Wouter van der Goes en later bij ‘De Coen & Sander Show’.

Relreporter
Later volgde de ochtendshow van Giel Beelen. Hij werd, naar eigen zeggen, als relreporter opgeleid door Giel. Hij presenteerde daar veel items waar BN-ers het zwaar te voorduren kregen. In onder andere het item ‘Gaat ie mee of zegt ie nee’ werden BN-ers op de hak genomen door Uiting. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat PVDA Kamerlid John Leerdam zijn Kamerlidmaatschap neerlegde. De presentator zegt daarover in De Broadcast: “Ik wil toch even hier kwijt dat ik hier niet trots op ben, ik ben trots op het spelletje en hoe we dat bedachten.

Ook in het radio-item ‘De Wereld Draait Voor’, waarin gasten uit DWDD alvast aan de tand werden gevoeld, ging het er hard aan toe “Huub Stapel, och och och.. die heeft me toen kapot gescholden”. Al die spraakmakende items vielen ook zijn werkgever op. “Ik ben dus ook 2x echt bijna ontslagen. Achteraf vind ik dat nu zo grappig”, aldus de presentator.

In 2018 nam Uiting, die inmiddels ook een nachtprogramma had op 3FM, afscheid van radio om zich volledig te focussen op televisie. Na sidekick en reporter bij RTL Late Night, is hij sinds 2019 presentator van RTL Boulevard.

Foto: De Broadcast

Radio grootste liefde
Maar als hij moet kiezen wat zijn grote liefde is, dan is het antwoord duidelijk. “Als je vanuit de basis beredeneert dan ligt de grootste liefde bij radio. Als ik die liefhebberij voor voetbal niet kwijt was geraakt, dan had ik nu heel graag bij Radio 1 Langs de Lijn gewerkt. Maar ik denk dat ik televisie beter kan dan radio.

Af en toe duikt het radiovirus dan ook weer op bij Uiting. Zo verving bij enkele keren Rick Romijn in de ochtend op Veronica en dat vond hij geweldig om te doen. “Ik denk dat ik stevig in mijn schoenen moet staan wil ik nee zeggen tegen een toffe grote ochtendshow met leuke mensen. Ik moet dan wel een beetje de vliegende keep zijn en niet achter de knopjes zitten en heel strak Phil Collins aankondigen, want dat kan ik niet.”

In de toekomst ziet hij zichzelf dan ook wel weer op de radio. “Mijn ultieme doel is, maar dan moet ik echt oud zijn, om lange goeie gesprekken op de radio te kunnen voeren. Kunststof luister ik bijna iedere dag.

Ondertussen is radio ook de grootste bedreiging voor zijn relatie en dan met name Mieke van der Weij op Radio 1. “Want als ik dan ‘s Avonds romantisch in bed lig en ik zet ‘Met het Oog op Morgen’ aan en dan gaat Mieke de kranten van morgen bespreken dan zegt mijn vriendin ‘zet die vrouw uit’”.

Het complete gesprek van Peter Oostrom en Patrick van Denderen Met Uiting in De Broadcast is hieronder te beluisteren. [RadioWereld.NL]