Zoek
Sluit dit zoekvak.

Streekomroep ZuidWest Omroep van het Jaar 2022

Streekomroep ZuidWest is tijdens de uitreiking van de Lokale Media Awards uitgeroepen tot Omroep van het Jaar 2022. Volgens de jury verdient de omroep deze titel vanwege uitstekende lokale journalistieke prestaties rondom belangrijke maatschappelijke thema’s, en de grote stappen die de organisatie zet in haar ontwikkeling.

Foto: Twitter/NLPO

De Schiedamse lokale omroep Schie kreeg een eervolle vermelding omdat de omroep in korte tijd een opvallende professionaliseringsslag heeft ondergaan, met name op het journalistieke vlak.

Milouska Meulens, voorzitter van de vakjury: “Mijn journalistieke hart ging weer kloppen toen wij bij de genomineerde omroepen langsgingen. De passie die ze hebben én houden, van directeur tot vrijwilligers, editor tot hoofdredactie. En dat ondanks de soms wel echt ingewikkelde omstandigheden. Wat ze tekortkomen aan middelen, compenseren ze meer dan genoeg met creativiteit en liefde voor het vak. Dat, ondernemingszin en het draagvlak bij het publiek, houdt ze op de been. Prachtig om te zien!

ZuidWest neemt het stokje over van Open Rotterdam, die vorig jaar de uitverkiezing won. Streekomroep ZuidWest is actief in en rond Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht.

Beste producties en presentatietalent 2022
Naast de verkiezing Omroep van het Jaar zijn awards toegekend in de categorieën nieuws & achtergronden, audio, video, innovatie en presentatietalent. De jury lette bij het aanwijzen van de winnaars nadrukkelijk op journalistieke prestaties en de wijze waarop de inzenders verbinding in de lokale gemeenschap wisten te realiseren.

Juryvoorzitter Rik van de Westelaken: “Ook ik begon mijn journalistieke carrière bij een lokale publieke omroep. Het is opvallend hoeveel beter en professioneler de lokale omroepen tegenwoordig zijn. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de talenten en verhalen: ze raken, informeren en verbinden. Dat maakt het uitdelen van de lokale media awards ook zo leuk.

Ook is door omroepen volop campagne gevoerd om een van hun vrijwilligers in aanmerking te laten komen voor de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar. Bij die verkiezing gaf het aantal publieksstemmen de doorslag.

Dit zijn alle winnaars:

Nieuws en achtergronden: ‘Afrekenen met vier jaar gemeentepolitiek’ – Sleutelstad

Audio: ‘Eerste hulp bij jezelf zijn’ – Omroep P&M

Video: ‘De verzwegen wet’ – 1Twente

Innovatie: ‘1Twente Senior’ – 1Twente

Presentatietalent: Tjerk van der Ende – Schie

Omroepvrijwilliger van het Jaar: Ellis Rijkers – Omroep Meierij

Unieke positie lokale omroep

Marc Visch, directeur-bestuurder NLPO: “De inzendingen en de genomineerden laten de unieke positie van de lokale publieke omroepen en lokale journalistiek zien in ons publieke bestel. Het gaat om meer dan de dagelijkse informatievoorziening; het laat de belangrijke maatschappelijke en verbindende rol zien van al die omroepen in hun eigen dorp, stad of streek. Een rol die van belang is voor een gezonde lokale democratie.

Jury

De titel Omroep van het Jaar is toegewezen door een aparte vakjury, die bestond uit Milouska Meulens (voorzitter), Fiona Arens, John Olivieira en Celeste Boddaert. De jury voor de overige Lokale Media Awards bestond uit Rik van de Westelaken (voorzitter), Bart Jan Cune, Wilma Haan, Timo Kamst, Sieb Kroeske, Ton Verlind en Elger van der Wel.

Lokale Media Awards

De Lokale Media Awards zijn een initiatief van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep in Nederland. De awards laten zien wat lokale omroepen te bieden hebben op het gebied van organisatie, content en talent. Dit ja werden de Lokale Media Awards uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beeld en Geluid in Hilversum op vrijdag 10 juni. [RadioWereld.NL]