Engeland: Ofcom overweegt verminderen spraakquota ochtendshows lokale radio BBC

Als het aan Ofcom ligt, dan mogen de lokale radiostations van de BBC in Engeland in de toekomst meer muziek draaien tijdens de ochtendshow. Hiervoor wil de mediaregulator de spraakquota die geldt tijdens ‘breakfast’ verminderen.

Foto: RadioWereld.NL

Momenteel moeten de lokale stations tussen 7 en 8.30 uur 100% gesproken woord aanbieden. Muziek draaien is dan dus niet toegestaan voor deze stations.

Maar de ochtendshows beginnen vaak al om 6 uur en lopen door tot 9 of 10 uur. En dus hebben al deze programma’s een hybride format, waarbij tussen 6 en 7 uur wel enkele platen gedraaid worden tussen de reportages en informatiebulletins, vervolgens vanaf 7 uur anderhalf uur lang non-stop nieuws, achtergronden, sport, weer en verkeer uitgezonden wordt, om na 8.30 uur weer terug te keren naar het format van voor 7 uur.

Volgens de BBC blijkt uit onderzoek dat het ontbreken van muziek tussen 7 en 8.30 uur bij luisteraars een negatief effect heeft op de verwachtingen van de lokale stations van de BBC.

Financiën
Daarnaast staan ook de financiën bij de omroep flink onder druk, waardoor het steeds lastiger wordt om anderhalf uur lang hoogwaardig nieuws te brengen. Daarom heeft de BBC Ofcom verzocht om de 100% spraakquota tussen 7 en 8.30 uur te schrappen.

Maar omdat de grote hoeveelheid gesproken woord echter een belangrijk onderscheidend karakter is voor de lokale radiostations van de ‘Beeb’, commerciële radiostations zetten namelijk veel meer in op muziek, wil Ofcom de spraakquota voor de lokale radiostations niet geheel schrappen. Wel wil de mediawaakhond het percentage tussen 7 en 8.30 uur verlagen van 100 naar 75%.

Alleen in Engeland
Deze verlaging geldt alleen voor de lokale stations van de BBC in Engeland. Voor de zogenaamde ‘Nations’ stations in Wales, Schotland en Noord-Ierland blijft het percentage van 100% gelden. Dat betekent dat BBC Radio Wales, BBC Radio Cymru, BBC Radio Scotland en BBC Radio Ulster muziekvrij blijven in de ochtend.

Als argument voert Ofcom aan dat deze stations tijdens het gehele ochtendblok al vrijwel geheel inzetten op nieuws en informatie en muziek al nauwelijks of niet gedraaid wordt.

BBC Radio 1 en 2
Een andere wijziging is dat Ofcom de hoeveelheid nieuws die stations als BBC Radio 1 en 2 moeten uitzenden voor te schrijven op jaarbasis in plaats van nu op weekbasis. De muziekquota, zoals de hoeveelheid specialistische muziek die ze minimaal moeten uitzenden, blijft overeind voor deze stations.

Voordat Ofcom de wijzigingen doorvoert in de overeenkomst met de BBC, worden ze eerst openbaar geconsulteerd. [RadioWereld.NL]