Search
Close this search box.

Italiaanse publieke omroep RAI gestopt via de middengolf (filmpje)

De Italiaanse publieke omroep RAI heeft de uitzendingen via de middengolf gestaakt. Afgelopen zondag zijn de laatste 12 AM-zenders, waarop RAI Radio 1 te ontvangen is, uitgezet. Na het spelen van het volkslied was de AM definitief verleden tijd voor de RAI.

Afgelopen voorjaar ontstonden de eerste geruchten dat de RAI plannen heeft om te gaan snijden in de distributie via de middengolf. Het contract met zenderexploitant RAIway zou zelfs al opgezegd zijn.

Ondanks dat RAI Radio 1 niet echt duidelijk communiceerde dat de uitzendingen op AM stopgezet zouden worden, kwam de bevestiging via een andere tak van de omroep. De RAI gebruikt de middengolf in de avonduren namelijk ook om enkele tv-programma’s te voorzien van audiodescriptie. Aan blinden een slechtzienden wordt dan verteld wat er op dat moment in het tv-programma te zien is. In Nederland doet NPO Radio 2 dit jaarlijks met The Passion.

Het is niet de eerste keer dat de RAI radio-uitzendingen op de middengolf stopzet. In 2004 verdween RAI Radio 2 al van AM, al gingen sommige frequenties over aan Radio 1. Maar de afgelopen jaren zijn ook al enkele AM-zenders van Radio 1 uitgezet of sterk in vermogen gereduceerd.

De afgelopen jaren was Radio 1 nog via 12 middengolfzenders te ontvangen, waaronder de sterke zenders in Pisa (657 kHz/100 kW), Sardinië (1062 kHz/60 kW), Milaan (900 kHz/50 kW) en Turijn (999 kHz/50 kW). Luisteraars kunnen uitwijken naar FM, DAB+ en internet. [RadioWereld.NL]