Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nek-aan-nekrace om koppositie luistercijfers in New York City

In New York City is het momenteel een nek-aan-nekrace om de koppositie bij de luistercijfers. Maar liefst drie radiostations vechten momenteel om goud, waarbij 106.7 Lite FM (WLTW) opnieuw de beste papieren heeft. In Los Angeles is KOST 103.5 terug aan kop.

Foto: Pixabay

Dat de radiomarkt in New York City zeer competitief is, was al bekend. Maar zo dicht als de top drie nu bij elkaar zit komt weinig voor. Volgens de augustuscijfers van Nielsen Audio gaat Lite FM opnieuw aan kop. Dit keer met 5,9% marktaandeel, waarmee de daling zich doorzet. Plek twee is voor (W)CBS FM 101.1. De classic hitszender steeg met 0,1%-punt naar 5,8%. Pal daarachter staat de urban popzender WBLS 107.5 met 5,7% (+0,3% -punt).

Wel blijft Lite de onbetwiste nummer één als het om bereik gaat. Wekelijks stemmen er ruim 3,36 miljoen luisteraars op het station af. Dat is wel weer 1,2% minder dan een maand eerder. De totale radiomarkt in de Big Apple zag het weekbereik met 1,7% dalen.

Plek vier is deze meting voor het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) met 5,3% (+0,3%-punt), gevolgd door Q104.3 (WAXQ) met 5,2%. Vorige maand rammelde de classic rockzender nog aan de deur bij marktleider Lite, maar dit keer ging Q met 0,6%-punt naar beneden.

Flinke winst was er voor New 102.7 (WNEW). De popzender ging met 0,4%-punt omhoog naar 4,5%, goed voor plek 7. Ook de talkzender 77 WABC groeide verder door en noteert met 4,7% marktaandeel de hoogste cijfers sinds 2010.

Bij de doelgroepen staat Mega voor de derde meting op een rij bovenaan bij 25-54 jaar, gaat Q voor de derde keer op een rij aan kop bij 18-49 en is CBS FM de nieuwe nummer 1 bij 18-34 jaar.

Los Angeles
In Los Angeles is KOST 103.5 weer terug op de hoogste positie. De popzender zag het marktaandeel gelijk blijven op 5,4%, maar profiteerde van het verlies van K-Earth 101 (KRTH). De classic hitszender maakte vorige meting een einde aan meer dan een jaar marktleiderschap van KOST, maar moet na een maand alweer buigen. K-Earth is nu goed voor 5,2% (-0,3%-punt).

Wel blijft K-Earth de grootste qua weekbereik: 2,34 miljoen luisteraars. Dit is een stijging van 0,2%, terwijl het totale weekbereik radio in de filmstad daalde met 1,1%.

104.3 My FM (KBIG) blijft derde met 5,0% (-0,3%-punt). Winst was er voor KFI AM640. De talkzender steeg met 0,3%-punt naar 4,8%, wat goed is voor plek 4. De Spaanstalige softpopzender K-Love 107.5 (KLVE) zag de winst van vorige meting weer grotendeels verdampen en staat met 4,6% vijfde.

Voor de vierde meting op een rij is de hip-hopzender Real 92.3 (KRRL) het populairst bij 18-34 jaar. My FM staat voor de tweede maand op een rij op 1 bij 25-54 jaar, terwijl K-Love en My gezamenlijk aan kop gaan bij 18-49.

Washington DC
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de luistercijfers in een andere Amerikaanse radiomarkt. Dit keer is dat Washington DC, radiomarkt nummer 7. De hoofdstad staat bekend om de vele overheidsinstellingen en telt ruim 5 miljoen inwoners, waarvan ruim een kwart Afro-Amerikaans is.

Dat is ook te zien in de luistercijfers, want nieuws en urban domineren in de top 5. De grootste zender van de stad in de publieke nieuwszender WAMU 88.5 met maar liefst 11,6%, een stijging van 1,5%-punt ten opzichte van vorige meting en bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden.

De commerciële concurrent staat op plek 2: 103.5 WTOP met 8,0% (+0,5%-punt). Urban popzender WHUR 96.3 volgt daarachter met 7,1%, een verlies van 1,2%-punt. Verlies was er ook voor de popzender 97.1 WASH FM, dat met 5,9% (-0,4%-punt) nu vierde staat, terwijl Majic 102.3 (WMMJ) de top 5 completeert met 5,0%.

Net uit de top 5 gedrukt is WGTS 91.9, een christelijke softpopzender. Dat deze zender het goed doet is niet zo verwonderlijk: 65% van de inwoners van de stad is aanhanger van een christelijk geloof. Slechts 25% gelooft helemaal niet. [RadioWereld.NL]