Zoek
Sluit dit zoekvak.

Franstalige lokale DAB+ gestart in Brussel

In Brussel is vorige week eindelijk het Franstalige DAB+-netwerk voor Brussel in de lucht gebracht. Drie jaar nadat de eerste radiostations een vergunning kregen en een hoop getouwtrek achter de schermen doen uiteindelijk 16 van de 17 vergunde stations mee.

Foto: vide still Facebook

Net als bij vele andere lokale DAB+-netwerken in Wallonië kwam ook de verplichte samenwerking in Brussel maar moeilijk op gang. Ruim een jaar geleden was er al een kleine doorbraak voor het in de lucht brengen van het lokale net voor Brussel toen 11 van de vergunde partijen een samenwerkingsovereenkomst sloten en de vereniging zonder winstoogmerk “DAB.Brussels” oprichtten.

In juni werd een tweede belangrijke stap genomen: nog eens vier partijen hadden zich aangesloten bij de samenwerking, waardoor er een zenderexploitant gekozen kon worden. Dit werd de RTBF.

Afgelopen woensdag is het lokale DAB+-netwerk voor Brussel daadwerkelijk in de lucht gebracht. Uitgezonden wordt op kanaal 12B. In totaal zenden er 16 stations op uit. Naast AraBel, BX FM, Judaïca, KIF, RCF BX, Vibration, Gold FM, Campus, Alma, Air Libre, Capsao, Euradio, Mara FM, Onda en SkyLive heeft Belgahay zich ook aangesloten bij de samenwerking, waardoor het nu digitaal via de ether uitzendt. Alleen Panik doet niet mee.

Brussel is het vierde van de 11 geplande lokale DAB+-netwerken dat in de lucht is. [RadioWereld.NL]