NPO laat extern en onafhankelijk onderzoek doen naar DWDD

Het onderzoek dat door de raad van bestuur van NPO is aangekondigd naar de werkomstandigheden bij het BnnVara-programma DWDD wordt door een externe onafhankelijke partij gedaan. Daarnaast komt er een actieplan waarin NPO en omroepen gezamenlijk vaststellen wat nodig is om een veilige werkomgeving te garanderen.

Foto: Benjamin Kamps

Dit heeft NPO maandagmiddag onder andere aan staatssecretaris Uslu (OCW) laten weten. Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij ‘De Wereld Draait Door’, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan.

Volgens de NPO is hierbij van groot belang dat de betrokken medewerkers worden gehoord en dat het onderzoek recht doet aan hun belangen. In overleg met BnnVara zal nog worden bepaald wie de formele opdrachtgever wordt.

Eind deze week zal de NPO de staatssecretaris informeren hoe de aanpak van het volledige proces wordt georganiseerd. In ieder geval moet voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 het onderzoek zijn afgerond en er een actieplan liggen met concrete stappen, zo meldt NPO.

Een van de actiepunten die volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang hoog op de agenda moet komen, is betere begeleiding van presentatoren, eindredacteuren en redactieleden die bij het maken van de programma’s onder hoge druk moeten presteren. Ook het werken met minder kortlopende contracten hoort daarbij. Leeflang: “Het is onze verantwoordelijkheid om samen met de omroepen te zorgen voor het gedrag en de cultuur die horen bij een veilige werkomgeving voor iedereen die bij of voor de publieke omroep werkt”.

Inmiddels heeft Van Nieuwkerk bekendgemaakt te stoppen bij BnnVara. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk,” aldus de presentator. BnnVara zegt het besluit van Matthijs van Nieuwkerk om de samenwerking te beëindigen te respecteren.

Een spijtbetuiging van Matthijs vonden en vinden we essentieel, daar hoort de erkenning bij dat er over grenzen van (oud)-collega’s is gegaan”, zo laat de directie van BnnVara weten. “In de opdracht die we onszelf hebben opgelegd – namelijk het zorgen voor een veilige werkomgeving voor al onze collega’s – nemen we de ontwikkelingen van de afgelopen periode nadrukkelijk mee. We moeten en gaan het beter doen.” [RadioWereld.NL]