Search
Close this search box.

Dit is het effect van het afstoten van FM op de luistercijfers van Radio Continu

Radio Continu nam afgelopen zomer in twee fases afscheid van FM om geheel digitaal verder te gaan. Nu de overheid bezig is met de voorbereidingen van een veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties is de vraag of de huidige partijen bij het verliezen van FM kunnen overleven. RadioWereld.NL duikt daarom wat dieper in de NLO-luistercijfers van Continu.

Op 1 juni stootte Radio Continu de FM-frequenties in Friesland, de Achterhoek, Deventer en de kop van Noord-Holland af. Daarnaast werd ook de dekking op DAB+ teruggebracht naar noord- en oost-Nederland. Per september heeft Continu ook de laatste FM-frequenties in Groningen, Drenthe en noordoost-Overijssel afgestoten.

Het station is nu alleen nog op DAB+ in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel te ontvangen, alsmede landelijk via digitale kabel en internet.

Nu FM een aantal maanden verleden tijd is voor Radio Continu zijn de eerste effecten zichtbaar in de luistercijfers, zowel landelijk als op provinciaal niveau. Duidelijk te zien is dat door de veranderingen flink wat luisteraars zijn vertrokken bij Continu.

Halvering landelijk marktaandeel
Landelijk halveerde het marktaandeel. Scoorde Continu in september/oktober 2021 nog 0,5%, in september/oktober 2022 was dit nog maar 0,2%. In mei/juni 2022, de periode waarin de eerste frequenties afgestoten werden, bedroeg het marktaandeel nog 0,4%.

Het weekbereik daalde in een jaar tijd van 150.000 luisteraars naar 61.000 luisteraars nu, waarbij een duidelijke daling vanaf mei/juni te zien is.

Provincies
Ook in de cijfers per provincie is de daling duidelijk te zien. In Drenthe ging het marktaandeel in een jaar tijd van 7,0 naar 1,5%, waarbij opmerkelijk al vanaf mei/juni, toen het station nog 6,1% scoorde, een duidelijke daling te zien is. FM ging in Drenthe pas begin september uit. Het weekbereik in Drenthe daalde de afgelopen maanden met 20.000 luisteraars naar 25.000. Daar moet wel bij vermeld worden dat het weekbereik in de periode september/oktober 2021 op maar 28.000 luisteraars lag.

In Groningen daalde het marktaandeel in een jaar tijd van 2,8 naar 2,3% en blijft de schade vooralsnog beperkt. Het weekbereik halveerde daarentegen wel in een jaar tijd naar 15.000. In Friesland ging het marktaandeel van 2,3 naar 0,7% en in Overijssel van 0,8 naar 0,3%. Ook hier is het weekbereik fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden, waarbij ook de afgelopen maanden een dalende trend te zien is.

In Gelderland, Utrecht en Noord-Holland was Radio Continu al voor het afstoten van FM en DAB+ een kleine speler, maar nu is het aantal luisteraars hier vrijwel nihil. Wel moet de kanttekening geplaatst worden dat in Friesland, Groningen en Drenthe te weinig respondenten zijn voor het NLO-luistercijfers, waardoor de meting niet helemaal zuiver is. De cijfers geven echter wel een goede indicatie.

Internet?
Dat luisteraars niet massaal naar alternatieve luistermethoden zijn overgestapt is ook te zien in de NLO Streaming Audio Standaard, oftewel de online luistercijfers, want de afgelopen maanden was het aantal streamstarts van Radio Continu lager dan dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in oktober is een forse daling te zien en waren er met ruim 68.000 streamstarts per week een slordige 19.000 minder dan een jaar geleden. Het gemiddelde aantal actieve streams bleef wel op hetzelfde niveau.

Andere factoren
Naast het afstoten van FM kunnen er nog meer factoren zijn die voor daling van de cijfers hebben gezorgd. Zo nam ochtenddeejay Wim Drent in april live op de radio ontslag omdat hij het niet eens was met het gewijzigde muziekbeleid. Daarnaast schakelde Ziggo eind vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar analoge kabelradio af in Groningen, Drenthe en het resterende deel van Friesland. Wat ongetwijfeld ook aan de daling heeft meegeholpen is dat veel FM-frequenties nu gebruikt worden door Tukker FM, een station met eveneens veel piratenmuziek en Nederlandstalige muziek. [RadioWereld.NL]

6 reacties

 1. En vergeet niet dat concurrent TukkerFM op de loer ligt.
  Die draait de muziek die eerder door Continu werd gedraaid.
  TukkerFM draait veel meer piraat en daar is een grote groep mensen
  in het Oosten en Noorden content mee.
  Hebben daarom afscheid genomen van Continu.

  1. En vergeet Hitzz Radio niet, waar Wim Drent ( Evert Baptist ) nu iedere ochtend te horen is

 2. Ooit 200.000 luisteraars.
  Luister nu naar Radio NL Leur 🤪
  Af en toe Tukker en Hitzzz

 3. Het is wel boeiend wat het doet met de financien. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de keuze om FM te verlaten financieel was. Misschien kort termijn pijn, om op lange termijn te overleven?

 4. Ze draaien totaal andere muziek. Ik denk dat dat een grotere reden is. Het is nu een soort nep Radio NL.