Radio 538 bestaat 30 jaar

Radio 538 is zondag (11 december) jarig. Het station bestaat dan exact 30 jaar. Begonnen als kleine kabelzender groeide Radio 538 in 2004 uit tot de best beluisterde radiozender van Nederland. Ondanks dat het station nu geen marktleider meer is, is de zender met ruim 2,3 miljoen luisteraars per week nog altijd een belangrijke speler in radioland.

De uitzendingen van Radio 538 gingen op 11 december 1992 om 18 uur van start. Na een kritische speech van Lex harding en Veronica oprichter Bull Verweij, mochten Michael Pilarczyk en Corné Klijn het eerste programma presenteren. Andere deejays van het eerste uur waren Wessel van Diepen, Ferry Maat, Erik de Zwart, Will Luikinga, Koen van Tijn en Rick van Velthuysen.

Geboeid door de kabel
De eerste jaren was het bereik van 538 beperkt tot de kabel en ook nog eens niet overal in het land. Het duurde nog tot de zomer van 1995 voordat 538 in de ether verscheen. Daarvoor moest wel de stap naar de rechter gezet worden, want bij de oorspronkelijke verdeling in 1994 viel het station buiten de boot.

Radiomiles
Ondertussen voerde 538 wel actie, want het station kwam in met een nieuwe manier om luisteraars te mobiliseren: de Radiomiles actie. Het idee was dat luisteraars bij live radio- en televisieprogramma’s in de uitzending zouden komen om vervolgens “Radio 538 moet in de ether” te roepen. In ruil daarvoor kregen deelnemers aan deze actie punten, de zogenaamde “Radiomiles.” De winnaar kreeg uiteindelijk drie uur zendtijd op 538.

Op 25 juli 1995 ging 538 dan eindelijk van start in de ether op 103FM.

Sindsdien is het bereik van Radio 538 op FM fors uitgebreid. Begin 1998 werd de 103FM ingeruild voor vijf FM-frequenties (o.a. 101.2 FM) met nog meer dekking. Bij de verdeling cq. Veiling in 2003 wist 538 haar huidige frequentiepakket te bemachtigen en werd het bereik nog verder uitgebreid.

Nummer 1 op 102FM
Om Radio 538 flink te laten groeien volgde in 2000 de eerste grote, in de vorm van geld, deejaytransfer van Nederland: Edwin Evers werd weggekaapt bij 3FM om de ochtend bij 538 te gaan doen. Tegelijkertijd werd Jeroen van Inkel aangetrokken voor de middag.

Het marktaandeel groeide gestaag en dat leidde ertoe dat 538 in de periode april/mei 2004 voor het eerst de populairste radiozender van ons land werd. Deze positie wist het station, met uitzondering van de kerstperiode als de Top 2000 wordt uitgezonden, tot eind 2018 te handhaven.

Zwaar weer
Daarna volgde een lastige periode. Dave Minneboo, de zenderbaas die 538 jarenlang aan de top wist te houden, was eind 2017 vertrokken om bij de concurrent aan de slag te gaan. Eind 2018 vertrok ook Evers na 19 jaar.

Het gevolg was dat het marktaandeel flinke tikken kreeg en het schip regelmatig iets van koers wijzigde, wat de cijfers ook niet ten goede kwam. Maar ook het plotseling van de zender halen van Frank Dane, die Evers opvolgde in de ochtend, begin van dit jaar was niet het beste publiciteitsmomentje. Daarnaast zag 538 afgelopen zomer maar liefst vier deejays vertrekken naar de concurrent.

Juiste koers?
Toch lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel te zien. Sinds deze zomer is Minneboo terug als kapitein van 538 en moet je schip weer in de juiste koers krijgen. Daarvoor is Dane nu terug op de zender en in de middag te horen, terwijl Coen Swijnenberg en Sander Lantinga voortaan het weekend aftrappen op vrijdagmiddag. Ook is Dennis Ruyer terug aan boord gehaald.

Wat de effecten zijn van de koerswijziging die Minneboo nu heeft ingezet bij 538 zal pas in de loop van komend jaar duidelijk worden. En dan wordt het ook nog spannend op het gebied van frequenties. Leidt het hoger beroep ertoe dat 538 toch nog tot september 2025 op de huidige frequenties kan uitzenden of gaat er komend jaar toch geveild worden?

Uitgebreid stilstaan doet 538 niet op zijn verjaardag. Wel vierde het station eind september al een feestje met de luisteraar door het uitzenden van de 538 Top 1000. ‘Lose Yourself’ van Eminem (uit 2002) werd toen verkozen tot grootste 538 hit van de afgelopen 30 jaar. [RadioWereld.NL]